Alejandro Valverde heeft zaterdag de Clasica San Sebastian op zijn naam geschreven.

De Spanjaard van Movistar reed in de afdaling van de laatste beklimming weg bij zijn medevluchters Bauke Mollema, Joaquim Rodriguez, Mikel Nieve en Adam Yates.

Mollema werd uiteindelijk tweede door Rodriguez in de sprint te verslaan. De Groninger is de eerste Nederlander die op het podium eindigt in de Clasica San Sebastian sinds de winst van Erik Dekker in 2000.

Valverde won de eendagskoers in Baskenland ook in 2008. Eerder dit seizoen zegevierde hij in de Waalse Pijl en eindigde hij als vierde in de Tour de France.

Het peloton verloor in de Clasica San Sebastian onderweg Philippe Gilbert, de winnaar van de Clasica San Sebastian in 2011, en Peter Sagan. De Slowaak besloot zo'n tachtig kilometer voor de eindstreep af te stappen.

Txurruka

Amets Txurruka ging er vroeg in de koers solo vandoor en kreeg zo'n zes minuten voorsprong van het peloton. Vervolgens liep die marge gestaag terug.

Op de tweede beklimming van de dag, de Jaizkibel, werd Txurruka ingerekend door het peloton dat werd aangevoerd door de renners van Movistar. Vervolgens besloot David Lopez van Sky er vandoor te gaan.

De Spanjaard kreeg niet veel later gezelschap van Giovanni Visconti, Matteo Montaguti en De Marchi. Niet veel later voegden ook Laurens ten Dam, Jan Bakelants en Losada zich bij de kopgroep. Het zevental kreeg een voorsprong van niet meer dan enkele tientallen secondenen werd uiteindelijk weer ingerekend.

Andrei Grivko was de volgende die daarna ten aanval trok. De renner van Astana pakte ruim een halve minuut, maar ook de Oekraïner kon niet uit de greep van het peloton blijven.

Mollema

Op de laatste klim van de dag, de Bordako Tontorra, ging Alexander Kolobnev van Katoesja er vandoor. De Rus bleek een springplank voor zijn ploegmaat Rodriguez, die Kolobnev bijhaalde en er vervolgens vandoor ging. Hij kreeg Valverde en later ook Mollema, Yates en Nieve mee.

In de afdaling reed de 34-jarige Valverde weg van zijn medevluchters en werd hij niet meer bijgehaald. Na 2008 pakte hij voor de tweede keer de zege in de eendagskoers.

Mollema kan leven met tweede plaats: 'Valverde was te sterk' | Contador raakt leiding op World Tour-ranking kwijt aan Valverde