Het justitieel onderzoek naar de dood van Marco Pantani wordt heropend. 

Dat meldt zijn moeder Tonina op haar Facebook-pagina en wordt onderschreven door de sportkrant Gazzetta dello Sport van zaterdag.

"Het is op 2 augustus zestien jaar geleden dat Marco de Tour won. Aan alle mensen die in hem geloofden meld ik dat het onderzoek naar zijn dood is heropend", aldus Tonina Pantani, die altijd heeft weersproken dat haar zoon in 2004 op 34-jarige leeftijd zelfmoord heeft gepleegd.

In een reconstructie schrijft de Gazzetta hoe de verslaafde wielrenner gedwongen zou zijn in water verdunde cocaïne tot zich te nemen om zo de schijn van een overdosis te wekken. Pantani zou kort daarvoor twee keer contact hebben gezocht met de receptie met het verzoek de politie in te schakelen omdat hij werd bedreigd.

Ook werden in de hotelkamer skijacks aangetroffen terwijl hij zonder bagage was ingecheckt. Daarbij was er sprake van een hoofdwond waarvoor geen verklaring werd gevonden.

Eerder werd aangenomen dat de 'Piraat' zelf een einde aan zijn leven zou hebben gemaakt. De nieuwe aanwijzingen zouden het parket van Rimini hebben aangezet alsnog een nieuw onderzoek in te stellen.

Doping

Pantani kende in 1998 het beste jaar in zijn carrière. De klimmer schreef in dat jaar zowel de Giro d'Italia als de Tour de France op zijn naam. In Frankrijk eindigde hij in totaal drie keer op het podium.

Na zijn succesjaar kwam de markante coureur vooral nog in het nieuws vanwege dopingschandalen. Ook na zijn dood werd Pantani nog achtervolgd door het gebruik van verboden middelen. Zo verscheen zijn naam vorig jaar nog op een Franse lijst met EPO-zondaars.