Voor Ajax staat er zondag meer op het spel dan alleen de Johan Cruijff Schaal. De landskampioen wil zich ook revancheren voor de smadelijke nederlaag in de bekerfinale tegen PEC Zwolle (1-5).

''Natuurlijk speelt dat eergevoel mee'', zo bekende De Boer vrijdag in Zeist.

''PEC heeft die bekerfinale terecht gewonnen, het gaat er nu om dat wij dat komende zondag doen. Wij zien dit als een heel belangrijke wedstrijd voor de start van het seizoen.''

Ajax blameerde zich op 20 april in De Kuip tegen PEC Zwolle, dat vol op de bekerfinale had ingezet. ''Zij hadden drie à vier weken naar die wedstrijd toegeleefd terwijl wij vol in de competitie zaten om kampioen te worden'', aldus De Boer.

''Daardoor hadden we slechts vier dagen om naar de finale toe te leven. Wij waren er niet klaar voor, terwijl zij als het ware werden losgelaten in die wedstrijd. Daar hebben we van geleerd. Niet alleen de spelers, maar ook de staf.''

De Boer sprak van een mooi meetmoment. "Het is een belangrijke wedstrijd en een goed moment om te kijken hoe we ervoor staan. In oefenwedstrijden konden we doorwisselen, nu niet. We zullen tot het gaatje moeten gaan. Voor de spelers is het pas de tweede keer dat zij negentig minuten spelen."

Moisander

Ook Ajax-aanvoerder Niklas Moisander wil graag eerherstel voor de verloren bekerfinale. "Dat was voor hun een geweldige dag en voor ons Ajacieden een pijnlijke. Natuurlijk willen we revanche nemen. Bovendien is dit een mooie prijs." 

Moisander gaat er niet van uit dat hij zijn laatste wedstrijd voor Ajax gaat spelen. De Fin heeft zijn zinnen gezet op een vertrek en staat naar verluidt in de belangstelling van Hamburger SV. "Ik heb niets gehoord, dus hou me er niet mee bezig. Ik focus me op Ajax."

De Boer heeft de 18-jarige aanvaller Anwar El Ghazi opgenomen in zijn selectie voor zondag. Hij speelde vorig seizoen in de A1 van Ajax en was in de voorbeiding al acht keer trefzeker voor de Amsterdammers.