PEC Zwolle en Ajax zullen zondag in de Johan Cruijff Schaal direct strafschoppen gaan nemen als er na negentig minuten een gelijkspel op het scorebord staat.

De verlenging wordt vanaf dit jaar geschrapt in de traditionele openingswedstrijd van het seizoen tussen de landskampioen en de bekerwinnaar, zo meldt de KNVB vrijdag.

Volgens de voetbalbond is het beter om aan het begin van het seizoen de fysieke belasting van de spelers zoveel mogelijk te beperken. "Dat kan gunstig zijn voor hun prestaties in de aankomende nationale en internationale competities."

Het zogenoemde Technisch Platform, waar coaches, de eredivisie, de Jupiler League en de KNVB in vertegenwoordigd zijn, was unaniem voor deze regelwijziging.

Compliment

De coaches Frank de Boer en Ron Jans waren ook blij met het besluit. "Een compliment voor de KNVB", sprak Zwolle-trainer Jans op de persconferentie voor de Johan Cruijff Schaal.

Zijn Ajax-collega De Boer sloot zich daarbij aan. "Het is voor de meeste spelers van ons pas de tweede keer dat zij negentig minuten gaan spelen. Als dat er dan 120 worden, is het wachten op blessures. Misschien niet in deze wedstrijd, maar dan wel in de volgende duels. Daarbij is niemand gebaat. "

Jans zei dat de sportieve belangen voorop moeten staan. "Wij spelen vrijdag alweer voor de competitie tegen FC Utrecht en zitten absoluut niet te wachten op een verlenging."

Twee keer

In de historie van de Johan Cruijff Schaal (voorheen Super Cup) was er twee keer geen winnaar na negentig minuten.

Zowel in 1995 als in 2013 trok Ajax daarbij aan het langste eind, ten koste van respectievelijk Feyenoord en AZ. Vorig jaar wonnen de Amsterdammers met 3-2.

PEC Zwolle en Ajax trappen zondag om 18.00 uur af in de Amsterdam Arena.