Volgens directeur betaald voetbal Bert van Oostveen was Guus Hiddink voor de KNVB altijd de belangrijkste kandidaat om Louis van Gaal op te volgen als bondscoach van Oranje.

"Hiddink is altijd de meest logische kandidaat geweest", zegt Van Oostveen vrijdag bij de presentatie van de 67-jarige Achterhoeker als de nieuwe hoofdverantwoordelijke bij het Nederlands elftal.

"Met Hiddink haalt Nederland opnieuw een topcoach van eigen bodem met een schat aan internationale ervaring in huis, die hoog aangeschreven staat. Hij stond bij iedereen hoog op het lijstje en dat zegt veel over zijn status. Hij is, samengevat, zeer gekwalificeerd en heeft zich meer dan bewezen."

Aan het eind van vorig jaar, tijdens de zoektocht van de voetbalbond naar een opvolger voor Van Gaal, werd in de media ook vaak de naam van Ronald Koeman genoemd als kandidaat. De toenmalig Feyenoord-coach werd echter gevraagd om eerst twee jaar assistent te worden van Hiddink en vond dat 'ongepast'.

Van Oostveen benadrukt in Zeist dat niet alles dat in die periode geschreven werd, waar was. "Er is gedurende de zoektocht veel gezegd en geschreven, de zoektocht naar een nieuwe bondscoach wordt ook gezien als een zaak van landsbelang. Maar het heeft de betrokken coaches wel in een lastig parket gebracht."

Blind

Danny Blind zal nu degene zijn die de komende twee jaar onder Hiddink de belangrijkste assistent is en het in 2016 van hem zal overnemen.

"Met Blind hebben we een zeer bekwame trainer in huis gehouden. We zijn tevreden over zijn prestaties", stelt Van Oostveen over de oud-Ajacied, die onder Van Gaal ook al assistent-bondscoach was. "Deze aanpak is niet nieuw en werpt bij andere bonden zijn vruchten af. Kijk maar naar onze oosterburen."

Van Oostveen doelt daarmee op het beleid van wereldkampioen Duitsland. Daar was succescoach Joachim Löw eerst twee jaar assistent onder Jürgen Klinsmann om het na het het WK van 2006 over te nemen van de oud-spits.

"Dit voornemen past binnen de opleidingsfilosofie van de KNVB. Onze visie is zo op de lange termijn gewaarborgd. De kennisexpertise blijft in eigen huis."

Overzicht: De 1e periode van Hiddink bij Oranje

Hiddink zat in januari 1995 voor het eerst op de bank bij Oranje. Nederland verloor met 1-0 van Frankrijk in een oefeninterland. Glenn Helder en Michael Mols debuteerden. © ANP
Oranje werkte een grillige EK-voorronde af. De uitwedstrijden tegen Tsjechië en Wit-Rusland leverden een nederlaag op. © ANP
Dankzij een 2-0 zege op Ierland in een play-off haalde Oranje toch het EK 1996. Patrick Kluivert maakte beide treffers in Liverpool. © ANP
Het eindtoernooi in 1996 werd gespeeld in Engeland. © ANP
Oranje ging aan verdeeldheid ten onder. Hiddink besloot om Edgar Davids naar huis te sturen wegens grievende opmerkingen aan het adres van de bondscoach. © ANP
Ondanks een beschamende nederlaag tegen Engeland bereikte Oranje de kwartfinales. Daarin werd na een strafschoppenserie verloren van Frankrijk. © ANP
Hiddink scherpte de regels aan voorafgaand aan de kwalificatiecyclus richting het WK in Frankrijk. Oranje plaatste zich moeiteloos voor het eindtoernooi. © ANP
Het enige smetje was een 1-0 nederlaag bij Turkije. Vlak voor tijd miste Clarence Seedorf een strafschop. © ANP
Door een 0-0 gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen Turkije verzekerde Oranje zich van het WK-ticket. © ANP
Op het WK 1998 overleefde Oranje een groep met Mexico, België en Zuid-Korea. © ANP
In de achtste finales tegen Joegoslavië maakte uitgerekend Edgar Davids de winnende treffer. © ANP
Ondanks een rode kaart voor Arthur Numan zette Oranje in de kwartfinales Argentinië opzij: 2-1. © ANP
In de halve eindstrijd ging het mis tegen Brazilië. Opnieuw deden strafschoppen Nederland de das om. Ook de wedstrijd om het brons tegen Kroatië leverde een nederlaag op. © ANP
Na het WK 1998 tekende Hiddink een contract bij Real Madrid. © ANP

Overeenkomsten

Volgens Van Oostveen zijn er veel overeenkomsten tussen Hiddink en Van Gaal, die Oranje deze zomer naar de derde plek leidde op het WK en inmiddels coach is van Manchester United.

"Ze hebben allebei ervaring, zijn tactisch sterk, kunnen in korte tijd een team smeden en hebben altijd goede relaties met spelers. Daarom is dit een logische keuze van de KNVB."

Naast Blind zal Hiddink ook worden ondersteund Ruud van Nistelrooij en Patrick Lodewijks, die de nieuwe keeperstrainer is.

Bekijk beelden van de persconferentie:

Hiddink wil voortborduren op WK-prestaties Oranje | Hiddink arrangeert gesprek tussen Van Persie en Van HooijdonkOverzicht: De trainersloopbaan van Hiddink