Luuk de Jong is na twee moeizame seizoenen bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United terug in de eredivisie. De aanwinst van PSV ziet zijn periode in het buitenland niet als verloren jaren.

"Ik ben volwassen geworden in Engeland en Duitsland. Als mens en als voetballer", zegt De Jong in gesprek met NU.nl.

"Toen ik in 2009 bij FC Twente tekende was ik nog een jochie. Ik heb daar vervolgens al stappen gezet, maar in het buitenland maakte ik pas kennis met een andere cultuur en een andere manier van voetballen. Fysiek ben ik ook sterker dan twee jaar geleden. Wat dat betreft ben ik zeker gegroeid."

Ondanks die groei is zijn overgang naar PSV vooral een stap om zijn loopbaan weer schwung te geven. Want waar De Jong in zijn eerste jaar bij Gladbach nog veel speelde, daar raakte hij afgelopen seizoen op een zijspoor. Een uitleenperiode bij Newcastle United werd ook niet wat hij ervan gehoopt had. De spits scoorde niet in twaalf wedstrijden. 

"Daarom ben ik ook blij met deze stap naar PSV. Ik kan hier weer lekker voetballen. En weer vooruit kijken. Bij PSV ben ik in een aanvallend team terechtgekomen. Ik ben toch op m'n best als er veel ballen voor het doel komen."

"Het is wat dat betreft heel lekker voetballen met Luciano Narsingh naast me. Ik ken hem natuurlijk van Jong Oranje en van het Nederlands elftal. Hij kan zó makkelijk een tegenstander passeren. En daarna volgt vaak een perfecte voorzet."

Oranje

Het Nederlands elftal, waarvoor De Jong zeven interlands speelde, zat bij zijn transfer naar Eindhoven ook in zijn achterhoofd. "Oranje is denk ik een stukje dichterbij als je in de eredivisie speelt. Maar goed, dat komt vanzelf wel als ik belangrijk kan worden voor PSV met goals en assists."

Donderdagavond tegen Sankt Pölten (1-0 winst) in de voorronde van de Europa League was het voor de eerste keer raak. Op aangeven van Narsingh kopte De Jong de enige treffer van de wedstrijd binnen. Het was zijn eerste goal in een officiële wedstrijd in ruim een jaar. Voor Jong Oranje maakte hij op het jeugd-EK in juni 2013 zijn vorige doelpunt.

"Ja, daar was ik me wel van bewust", bekent De Jong. "Ik wist dat het al zo lang geleden was. Bij Gladbach speelde ik daarna bijna niet meer en bij Newcastle werd ik ook ingezet op het middenveld. Dus dan is het zeker lekker om eindelijk weer als spits te scoren en matchwinner te zijn."

Potentie

Tegen de Oostenrijkers had het zelfs meer dan één doelpunt moeten zijn, vindt De Jong. "Dat is lastig tegen een ploeg die zo verdedigend speelt. Maar ons tempo lag nu wel heel laag. Het was allemaal ook te voorspelbaar, daardoor kon de tegenstander het bijbenen en kregen we te weinig kansen."

"Toch zie ik in vergelijking met de vorige wedstrijden wel groei bij PSV. Het is een jonge groep. Er zit heel veel potentie in deze ploeg. En dan moeten de WK-gangers Georginio Wijnaldum, Memphis Depay en Santiago Arias er nog bijkomen. Dan nog is het trouwens jong."

"En ik ben ook pas 23, dat zou je misschien vergeten doordat ik al een tijdje meeloop. Ik ben in ontwikkeling, wil elke dag beter worden. En dat kan bij dit PSV."

Ontevreden Cocu: '1-0 is te weinig' I Jozefzoon: 'Ik had er niet afgestuurd mogen worden'