Adrian Newey hekelt de huidige regels aangaande de techniek in de Formule 1. Volgens de legendarische ontwerper is het gevaar aanwezig dat auto's inwisselbaar worden.

"We koersen af op wagens die meer en meer op elkaar lijken", aldus Newey in gesprek met Motor Sport Magazine. "Ik denk dat de regels ons beperken."

Dit seizoen is een aantal regels aangepast, met name op het gebied van aerodynamica. Volgens Newey worden teams niet meer uitgedaagd om creatieve oplossingen te vinden, simpelweg omdat deze al snel verboden zijn.

Newey, die momenteel bij Red Bull Racing werkt, vreest dat de Formule 1 een soort 'GP1' wordt, daarmee verwijzend naar de GP2 en GP3, waar teams met hetzelfde chassis rijden en de nadruk meer ligt op de kwaliteiten van de coureurs dan op het ontwerp van de auto.

"We keren terug naar de tijd waarin we de auto wit verven en waarbij we nauwelijks de verschillen kunnen zien. Volgend jaar moeten de neuzen ook al allemaal hetzelfde zijn."

Kalkoenen

Volgens Newey moeten de teams zelf het boetekleed aantrekken voor deze ontwikkeling. "Mijn collega's gedragen zich als kalkoenen die een voorstander van Kerst zijn."

Newey geldt bij Red Bull Racing als het brein achter de successen van Sebastian Vettel. Volgend seizoen doet de ontwerper een stapje terug om zich op andere projecten van Red Bull te richten.

Voor zijn periode bij Red Bull Racing had Newey een groot aandeel in de wereldtitels van Williams en McLaren.