Thomas Dalgaard is bij sc Heerenveen de opvolger voor de naar Real Sociedad vertrokken topscorer Alfred Finnbogason.

De 30-jarige spits uit Denemarken tekent voor drie jaar in Friesland, met een optie voor nog een jaar, zo meldt Heerenveen donderdagmiddag op de clubsite.

De Friezen betalen naar verluidt 700.000 euro voor de speler die nog een contract tot 2016 had bij Viborg FF, dat afgelopen seizoen degradeerde naar het tweede niveau in Denemarken. Dalgaard was wel de topscorer van de Deense Superligaen met achttien goals.

Eerder kwam de aanvaller uit voor Skive IK, het Turkse Manisaspor en Randers FC. Hij heeft 102 goals gemaakt in bijna 200 duels in het betaalde voetbal.

Ervaring

Volgens manager voetbalzaken Hans Vonk is Heerenveen al enige tijd bezig met Dalgaard. "Onze scouting heeft hem al twee jaar op de korrel. Thomas is een speler met de nodige ervaring op het hoogste niveau. Hij heeft bewezen makkelijk te scoren en voor onze jonge selectie is het goed dat er een oudere en ervaren speler bijkomt."

Heerenveen zocht naar een doelpuntenmaker, omdat Finnbogason begin deze maand voor zo'n 8 miljoen euro overstapte naar Real Sociedad. De IJslander was vorig seizoen goed voor 29 treffers, maar Dalgaard denkt dat hij hem kan doen vergeten.

"De fans moeten niet verdrietig zijn om het vertrek van Finnbogason. Ik kan uitgroeien tot de nieuwe nummer 9 van Heerenveen. No confidence, no goals."

"Ik ben niet de beste kopper, maar dat compenseer ik met mijn schot. Ik ben rechts, maar kan ze ook met links maken. In de 'zestien' moet je agressief zijn, daar kun je de makkelijke goals, de intikkers, meepikken en die heb je nodig om topscorer te worden.''

Basaçikoglu

De ploeg van de nieuwe coach Dwight Lodeweges verloor eerder op donderdag Bilal Basaçikoglu aan Feyenoord, terwijl ook aanvallers Anthony Lurling, Uche Nwofor en Rajiv van La Parra niet meer in het Abe Lenstra spelen.

Dalgaard zal voor de spitspositie moeten gaan concurreren met Mark Uth, die terug is gekeerd van een huurperiode bij Heracles Almelo.

Overzicht: alle transfers van de eredivisieclubs | Lees het laatste transfernieuws in de rubriek Transfertumult