Coach Frank Louter vertrekt na 22 jaar bij turnvereniging Pro Patria in Zoetermeer. Hij gaat aan de slag bij Bosan TON in Almelo. 

Dat meldt Pro Patra woensdag in een persbericht.

Louter krijgt in Almelo de verantwoordelijkheid over de topsportopleiding van turnsters. Hij volgt Vincent Wevers op, met wie TON eind vorig jaar brak. Wevers ging daarna aan de slag als trainer en technisch adviseur bij de Nederlandse bond KNGU.

Het besluit van Louter heeft het bestuur van Pro Patria verrast. ''Maar we begrijpen het wel. Iedere vakman heeft bij tijd en wijle een nieuwe impuls nodig'', aldus bestuurslid Patricia Herwin.

Beschuldigingen

De 49-jarige Louter leidde in 22 jaar diverse turnsters naar nationae titels. Verona van der Leur won onder zijn leiding in 2002 zelfs zilver op de EK en WK. Ze werd datzelfde jaar uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar.

Jaren later kwam hij onder vuur te liggen nadat oud-pupillen, onder wie Suzanne Harmes en Gabriëlla Wammes, hem hadden beschuldigd van mishandeling. De gymnastiekbond KNGU ging daarin mee.

Louter won vervolgens een kort geding waardoor vertegenwoordigers van de bond zich niet meer negatief mogen uitlaten over hem.