Voor Feyenoord wordt het lastig om de play-offs voor de Champions League te bereiken. In eigen huis verloren de Rotterdammers woensdagavond in de derde voorronde met 2-1 van Besiktas.

Feyenoord wist vooraf al dat het een hels karwei zou zijn om het lucratieve hoofdtoernooi te bereiken. Na Besiktas wacht immers nog een play-off met een sterkere Europese club. Waarschijnlijk zal het zover niet eens komen voor de Rotterdammers.

Dat was niet nodig geweest, want Besiktas is zeker geen topploeg. De nummer drie van het afgelopen Turkse seizoen kwam nauwelijks tot geslaagde aanvallen in De Kuip. Maar dat hoefde ook niet, want het snelle openingsdoelpunt kwam uit een corner tot stand en Feyenoord kon aanvallend evenmin een vuist maken.

De ruimte lag er soms wel voor de Rotterdamse ploeg, die na het vertrek van de basisspelers Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Graziano Pellè duidelijk behoefte hebben aan een kwaliteitsinjectie.

Zo voelde trainer Fred Rutten zich, mede doordat nieuweling Khalid Boulahrouz nog niet topfit was, genoodzaakt aanvaller Ruben Schaken als rechtsback op te stellen. WK-gangers Jordy Clasie en Terence Kongolo speelden ondanks hun korte vakantie wel vanaf het begin.

Corner

Veel verschil maakte het niet. Linksbuiten Jean-Paul Boëtius was de enige Feyenoorder die voor dreiging zorgde, maar zijn acties waren ongelukkig. Veelzeggend voor het moeizame spel van de thuisploeg was het feit dat de eerste serieuze doelpoging, van diezelfde Boëtius, pas in de 42e minuut te noteren viel. Het schot ging naast.

Toen stond het al lange tijd 1-0 voor Besiktas. Na twaalf minuten was Mustafa Pektemek bij een Turkse corner voor Joris Mathijsen gekomen en had hij raak gekopt. 

Voor de enige verdere opwinding voor rust zorgden verder slechts de fans van beide clubs. Zij raakten bijna slaags, waarna de ME plaatsnam tussen het vak met de duizenden Turken en de eveneens massaal aanwezige Feyenoord-aanhang.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. Met de thuiswedstrijd nog voor de boeg hoefde Besiktas niet zo nodig, terwijl het Feyenoord aan stootkracht en creativiteit ontbrak. Spits Mitchell Te Vrede is simpelweg geen Pellè en rechtsbuiten Wesley Verhoek haalde zeker geen Champions League-niveau.

Penalty

Het laatste half uur kwam topaankoop Demba Ba nog in de ploeg bij Besiktas, als vervanger van de uit Zaandam afkomstige Turk Oguzhan Özyakup. Boulahrouz maakte niet veel later zijn officiële debuut voor Feyenoord. Veel verschil voor het wedstrijdpeil maakten de wissels niet. 

Uit een counter maakte Kerim Frei halverwege de tweede helft de onnodige tweede Besiktas-goal, waardoor een snelle uitschakeling wel heel dichtbij kwam voor Feyenoord. De 2-1 van Te Vrede uit een strafschop, ver in blessuretijd, was nog wel een klein opstekertje richting de return.

Volgende week dinsdag moet de equipe van Rutten in Istanbul proberen de achterstand goed te maken. Anders wachten de play-offs voor de Europa League in plaats van die van het miljoenenbal.

Rutten: 'Het wordt een moeilijk verhaal' | Clasie: 'Jammer dat er geen nieuwe spelers zijn gehaald'