MALMO - Het toernooi was al historisch, maar badmintonster Yao Jie verfraaide vrijdag in Malmö het Nederlands succes door op de Europese kampioenschappen topfavoriete Camilla Martin uit te schakelen in de halve finales. Aangezien de andere halve eindstrijd tussen twee andere Nederlandse speelsters ging, is Nederland zeker van het eerste EK-goud.

Martin, voormalig wereldkampioene en winnares van de afgelopen drie EK's, leek aanvankelijk vrij eenvoudig te gaan winnen van Jie. De eerste twee games waren in een zucht voorbij: 7-0 7-2. Jie, een topper die in China niet aan de bak kwam en daardoor naar Nederland uitweek, bleek niet onder de indruk. De volgende game sloeg ze al direct terug: 7-0. Martin, in maart nog winnares van het prestigieuze All England, bleek van haar stuk gebracht: 7-3 7-1.

Direct na afloop van de tweestrijd tussen Jie en Martin stapten Mia Audina en Brenda Beenhakker de baan op. Een ongekende luxe voor de Nederlandse ploeg, die op dat moment al wist dat behalve het eerste goud ook zilver en tweemaal brons binnen waren. Want Chris Bruil en Lotte Jonathans verloren eerder op de dag de halve finale in het gemengddubbel nipt van het als eerste geplaatste Deense tweetal Eriksen/Schjoldager: 6-8 7-3 2-7 7-3 7-2. Brons voor Bruil en Jonathans.

Beenhakker, de andere 'bronzen' Nederlandse, was in tegenstelling tot Yao Jie niet tot een stunt in staat. Alleen in de tweede game kwam ze enigszins in de buurt van de 22-jarige Audina: -6. De eerste en derde game waren veel duidelijker in het voordeel van de voormalig winnares van olympisch zilver: twee keer 7-1. Zo is de eindstrijd dezelfde als in oktober bij de Open Nederlandse kampioenschappen in Eindhoven. Toen won Audina: 7-5 1-7 -5 7-5.

/SPORTNederlands badminton beleeft historische dag