Fernando Alonso is nog steeds van plan om in 2015 met een eigen team zijn entree te maken in het wielerpeloton.

Volgens zaakwaarnemer Luis Garcia-Abad van de tweevoudige wereldkampioen in de Formule 1 loopt het proces van inschrijving bij de wielerunie UCI op schema.

Enkele maanden geleden kondigde de entourage rond Alonso aan dat er tijdens de tweede rustdag van de Tour de France meer duidelijk zou worden over de ploeg, maar mededelingen bleven vorige week uit.

"Enkele mensen werken aan het project", geeft Garcia-Abad in verschillende media alsnog een stand van zaken. "We willen het wel goed doen. Er zijn bepaalde regels waar we aan moeten voldoen."

De zaakwaarnemer doelt op de UCI-regels dat ploegen voor 1 augustus geen renners van andere teams mogen vastleggen. Om meteen deel uit te maken van de World Tour dient Alonso een aantal gevestigde namen aan te trekken die zorgen voor de benodigde punten.

Dat moet van de UCI allemaal voor 1 oktober zijn afgerond: na die datum wordt duidelijk hoe het peloton er in 2015 uit zal zien.

Reddingsboei

Luis Garcia-Abad stelt dat het geen optie is dat Alonso de licentie van een ander team overneemt. Of het project van de Formule 1-coureur een reddingsboei voor het wielrennen is - diverse teams krimpen in of verdwijnen - vindt de zaakwaarnemer te vroeg om te zeggen.

"We willen een ploeg creëren waarin we ideeën uit de Formule 1 implementeren. Dan doel ik niet alleen op technologieën. We hopen ook methodes te ontwikkelen om wielerteams winstgevend te laten zijn. Ik begrijp niet dat ploegen het alleen moeten doen met het budget dat een sponsor beschikbaar stelt."