Tourwinnaar Vincenzo Nibali reed dinsdagavond zijn rondjes bij de Profronde van Stiphout. Na zijn winst in Frankrijk was de Italiaan ook in Brabant de sterkste. Hij kwam voor Steven Kruijswijk en Koen de Kort als eerste over de finishlijn.

Voor de start van het criterium werd Nibali nog rondgereden met de laatste Nederlandse winnaar van de Ronde van Frankrijk: Joop Zoetemelk.

De Tourwinnaar van 1980 deed voorafgaand aan de profwedstrijd mee aan de jubileumrace met onder anderen Erik Breukink, Michael Boogerd, Jean-Paul van Poppel en Guido Bontempi.

Voor Nibali had Zoetemelk louter positieve woorden. "Hij was verreweg de beste renner van de Tour. Op de kasseien, in de bergen en met de tijdrit. Niemand kwam bij hem in de buurt. Hij was overal het beste", aldus Zoetemelk tegen NU.nl

Nibali werd door zijn winst de zesde renner ooit die de drie grote rondes op zijn naam had geschreven. Hij schaarde zich daarmee in een illuster rijtje met onder anderen Eddy Merckx, Bernard Hinault en Alberto Contador. "Daar hoort hij ook bij", vertelt de 67-jarige Zoetemelk. "Als je drie grote rondes wint, ben je een heel grote."

Dat de renners zich nu vaak op één grote ronde per jaar focussen is volgens Zoetemelk zonde. "Vroeger reden ze ook meerdere rondes in één seizoen. Dus waarom zou dat nu niet kunnen?"

Westra na geslaagde Tour: 'Doodop, maar erg tevreden'