Een rechter in Californië heeft maandag in een voorlopig vonnis bepaald dat de verkoop van NBA-club Los Angeles Clippers aan voormalig Microsoft-topman Steve Ballmer mag doorgaan zonder toestemming van eigenaar Donald Sterling.

De 80-jarige Amerikaanse vastgoedmagnaat is sinds 1981 de baas van de befaamde basketbalclub. Ballmer wil het recordbedrag van anderhalf miljard euro op tafel leggen voor de Clippers.

De Clippers werden eind mei verkocht aan Ballmer, maar Sterling besloot in juni om op dat besluit terug te komen.

Zijn vrouw Shelly Sterling had de volmacht gekregen om over een verkoop te onderhandelen, omdat neurologen hadden bepaald dat haar man niet langer over zijn volledige geestelijke capaciteiten beschikt.

Opspraak

Sterling raakte eerder in opspraak toen een geluidsfragment uitlekte waarin hij zijn vriendin verbiedt Afro-Afrikanen mee te nemen naar wedstrijden van de Clippers.

De Amerikaan werd daarop geschorst door de NBA en de procedure werd in werking gesteld om de Clippers verplicht van eigenaar te laten wisselen.

Eind mei sleepte Sterling de NBA voor de rechter. Hij eiste 1 miljard dollar (734 miljoen euro) van de Amerikaanse basketbalbond voor de schade die hij heeft geleden.