De FIFA wil dat er een onderzoek komt naar de racistische uitlatingen van Carlo Tavecchio.

De vicevoorzitter van de Italiaanse voetbalbond FIGC noemde Afrikaanse spelers onlangs "bananeneters", bij een vergadering van de amateurcompetities in Italië.

"De FIFA heeft naar aanleiding van de mediaberichten over de racistische uitlatingen een brief geschreven naar de FIGC om de juiste stappen te ondernemen en een onderzoek in te stellen'', aldus de FIFA.

"We hebben de Italiaanse bond verzocht om de uitkomsten van dat onderzoek bij ons te melden.''

Omstreden uitspraak

Tavecchio deed de omstreden uitspraak toen hij voorstelde om in Italië dezelfde regels in te gaan voeren als in Engeland gelden voor spelers die van buiten de Europese Unie komen.

''In de Engelse competitie checken ze de spelers van tevoren. Als het profs zijn, dan mogen ze komen om te spelen'', startte Tavecchio zijn betoog nog beschaafd. ''Bij ons krijgen we 'Opti Pobà', die eerst bananen at en bij ons ineens een speler van Lazio kan worden.''

De uitlatingen over de fictieve speler Pobà kwamen Tavecchio op flinke kritiek te staan. Hij bood tweemaal openlijk zijn excuses aan, te meer omdat de 71-jarige Italiaan in de race is om voorzitter van de FIGC te worden.

Topfunctie

Tavecchio geldt als topfavoriet voor de functie die Giancarlo Abete na het teleurstellende WK in Brazilë neerlegde. Voormalig middenvelder van AC Milan Demetrio Albertini heeft ook zijn zinnen gezet op het voorzitterschap.

Tavecchio geldt nog steeds als de belangrijkste kandidaat om Abete op te volgen, ondanks zijn omstreden uitspraken. De steun van de clubs uit de Serie A en B lijkt echter niet meer zo zeker als eerst.

Fiorentina liet al weten niet meer achter de huidige vicevoorzitter te staan. Massimo Ferrero, de eigenaar van Sampdoria, riep de clubs uit de hoogste divisie op om snel te vergaderen over de situatie.