Vincenzo Nibali heeft dankzij zijn Tourzege een flinke sprong gemaakt op de World Tour-ranglijst van de UCI. De 29-jarige Italiaan verruilt de veertigste voor de tweede plaats.

Alleen in Alberto Contador moet Nibali nog zijn meerdere erkennen. De Spanjaard, die door een valpartij moest opgeven in de Ronde van Frankrijk, heeft 407 punten. Dat zijn er vijftien meer dan Nibali.

Alejandro Valverde klimt na zijn vierde plek in de Tour van de zesde naar de derde plaats op de World Tour-ranking. Nairo Quintana en Jean-Christophe Péraud (de nummer twee in de Tour) completeren de top vijf.

De beste Nederlander op de lijst is nog altijd Niki Terpstra, hoewel hij zakt van de achtste naar de veertiende positie. Bauke Mollema (negentiende) en Wilco Kelderman (24e) staan eveneens in de top 25.

Ploegen

In het klassement van de ploegen is Team Movistar de nieuwe leider. De Spaanse equipe stoot Omega Pharma-QuickStep van de troon. Omdat AG2R naar plek twee steeg, moet de Belgische formatie met de derde plaats genoegen nemen.

Belkin is op de achtste plek de beste Nederlandse formatie. Voorafgaand aan de Tour stond het team van Lars Boom, Bauke Mollema en Laurens ten Dam zevende. Giant-Shimano verruilt de dertiende voor de elfde stek.

Landen

Spanje handhaaft zich op de eerste plek in het landenklassement, al komt Italië stevig opzetten. Mede dankzij de Tourzege van Nibali staan de Italianen tweede, voor Frankrijk en Colombia.

Nederland zakt van de derde naar de vijfde plek. Het landenklassement is belangrijk met het oog op het aantal renners dat een land mag inzetten op de WK wielrennen.

Nibali: 'Fantastisch, fabuleus en ongelooflijk' | Nibali met eindzege in illuster gezelschap