Laura Smulders heeft zondag bij het WK BMX in Rotterdam de bronzen medaille veroverd. 

De Nederlandse rijdster moest in de finale alleen olympische kampioene Mariana Pajon uit Colombia en de Amerikaanse Alise Post voor zich dulden. Bij de Olympische Spelen in 2012 won ze ook brons.

Smulders won in Ahoy eerder de wereldtitel op het niet-olympische onderdeel de tijdrit.

De twintigjarige BMX'ster kende een zeer slechte start, maar werkte zich in het rondje van 325 meter in Ahoy toch nog op naar het podium.

Willy Kanis (2005 en 2006) blijft zo de enige Nederlandse die ooit de wereldtitel veroverde bij het BMX.

Wereldtitel

De ongeveer 7000 Oranjefans konden in Rotterdam nog wel één Nederlandse wereldkampioen begroeten. Niek Kimmann was de hele dag superieur bij de junioren mannen en de achttienjarige BMX'er bleef ook in de finale de Amerikaan Sean Gaian en de Fransman Romain Racine overtuigend voor.

"Het is ongelooflijk dat dit me gelukt is voor eigen publiek", jubelde Kimmann, die in mei al knap als tiende eindigde tussen de senioren bij de wereldbeker op Papendal. "Het ging vanochtend eerst niet zo lekker, maar ik ging steeds beter rijden en dan win ik goud. Ik kan het bijna niet geloven."

De junior kent een topjaar, want twee weken geleden was hij ook al de beste bij het EK in Denemarken. "Veel beter dan dit jaar kan inderdaad bijna niet", lachte Kimmann.

Smulders: 'Dacht niet aan podium na slechte start' | Van Gorkom: 'Altijd malloten die rare manoeuvres maken'