Daniel Ricciardo heeft zondag een zeer spannende en chaotische Grand Prix van Hongarije op zijn naam geschreven.

De Red Bull Racing-coureur troefde Fernando Alonso (Ferrari) en Lewis Hamilton (Mercedes) nipt af. WK-leider Nico Rosberg (Mercedes) legde beslag op de vierde plaats na een interessante strijd met zijn teammaat.

Felipe Massa (Williams) passeerde als vijfde de meet, voor Ferrari-coureur Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel van Red Bull Racing.

Het is Ricciardo's tweede Grand Prix-zege van dit seizoen. Eerder was de Australiër de snelste in Canada. Alle andere races werden gewonnen door een van de Mercedes-coureurs.

Ricciardo verstevigt zijn derde plaats in de WK-stand. Hij bezit nu 131 punten. Rosberg gaat met 202 punten nog steeds aan kop, voor Hamilton (191 punten).

Regen

De beginfase van de race stond, mede door de regen, in het teken van veel positiewisselingen. Bij de start behield Rosberg zijn eerste plaats, maar werd nummer twee Vettel voorbijgestoken door Valtteri Bottas.

In ronde negen kwam de safety car de baan op na een crash van Caterham-coureur Marcus Eriksson. Onder anderen Rosberg, Alonso en Vettel kozen ervoor om naar binnen te gaan, waarop Ricciardo de leiding veroverde. 

Tijdens de safety car-situatie spinde Romain Grosjean en nadat de rust even was teruggekeerd kwam de safety car opnieuw de baan op na een harde crash van Sergio Perez. De Mexicaan stapte net als eerder Ericsson ongedeerd uit de auto. Vettel moest de strijd bijna staken: de viervoudige wereldkampioen raakte net niet de muur.

Ondertussen was Alonso dankzij enkele snelle rondes op de eerste plaats beland. Hamilton, die was gestart vanuit de pitstraat en er bijna vanaf vloog in de beginfase, meldde zich in deze fase ook in de bovenste regionen.

Spannend slot

Nadat Alonso een pitstop maakte, heroverde Ricciardo de leiding, waarna de twee opnieuw stuivertje wisselden toen de Australiër naar binnen ging.  

De Spanjaard kon de race zeker niet rustig uitrijden. Hamilton en Ricciardo doken al snel in zijn spiegel; met nog minder dan acht rondes te gaan was het verschil tussen de leider en de nummer drie minder dan een seconde.

Ricciardo was duidelijk de snelste in de slotfase en passeerde eerst Hamilton en vervolgens Alonso. Rosberg moest met de vierde plaats genoegen nemen. Tijdens de race wilde hij dat Hamilton hem voorbij zou laten gaan, maar de wereldkampioen van 2008 gaf geen gehoor aan dat verzoek.

De Formule 1 is nu toe aan een 'zomerpauze'. De volgende Grand Prix is op 24 augustus in België.

Ricciardo genoot van inhaalacties in slotfase | Hamilton 'geschokt' door teamorder Mercedes