Marianne Vos heeft zondag de eerste editie van La Course gewonnen. De Nederlandse wereldkampioen won de massasprint van het peloton op de Champs-Élysées.

Vos versloeg landgenote Kirsten Wild met een miniem verschil.

La Course is een nieuwe vrouwenkoers die dit jaar voor het eerst werd georganiseerd. De rensters legden in de straten van Parijs negentig kilometer af en kwamen voor de mannen in actie.

Vos was het gezicht van La Course en strijdt samen met andere wielrensters al enige tijd om meer aandacht voor hun wedstrijden te krijgen.

In Parijs stond er veel publiek langs de kant en dat zag een aantrekkelijke etappe. Onder anderen Ellen van Dijk, Chantal Blaak en Amy Pieters probeerden een massasprint te voorkomen, maar net als de andere vluchters werden zij teruggepakt door het jagende peloton.

Vanwege het hoge tempo kwamen er wel diverse vrouwen ten val. Onder anderen de Britse Lizzie Armitstead en de Française Pauline Ferrand-Prevot konden vanwege een valpartij niet meesprinten.

Vos hield zich lange tijd rustig en troefde in de sprint uiteindelijk Wild, dit jaar al goed voor twaalf overwinningen, af.

Wild: 'Ik baal als een stekker' | Vos: 'Meer dan ik had kunnen dromen'