Nadine Broersen en Lie Marvin Bonevacia hebben zaterdag bij de NK atletiek twee nieuwe Nederlandse records gevestigd.

Meerkampster Broersen bevestigde heeft haar status als beste hoogspringster van Nederland opnieuw. Ze verbeterde in Amsterdam haar eigen nationale record met 1 centimeter tot 1,91 meter.

De wereldkampioene op de vijfkamp (indoor) sprong vorig jaar twee keer een nieuw record; eerst in Lisse 1,89 en daarna in Salzburg 1,90.

Broersen troefde in het Olympisch Stadion Sietske Noorman af. De kampioene van de afgelopen twee jaar kwam tot 1,85. Broersen ging in haar tweede poging over 1,91. De atlete uit Dongen is bij de EK in Zürich over ruim twee weken kandidate voor een medaille op de zevenkamp. Bij het hoogspringen kan ze veel punten halen.

Broersen verbeterde het hoogspringrecord voor het eerst in mei vorig jaar bij de Ter Specke Bokaal in Lisse. Met 1,89 maakte ze een einde aan het record van 1,88, dat op naam stond van drie atletes: Mieke van Doorn (gevestigd in 1975), Mirjam van Laar (1977) en Monique van der Weide (1990).

Bonevacia

Ook Lie Marvin Bonevacia deed een nationaal record sneuvelen. De atleet van Rotterdam Atletiek liep een stokoud Nederlands record uit de boeken. Hij won de finale van de 400 meter in 45,41 seconden.

Daarmee was hij ruim sneller dan Arjen Visserman, die in 1986 - 28 jaar geleden - de nationale toptijd op 45,68 zette. Bonevacia plaatste zich met zijn recordtijd voor de EK atletiek, die over ruim twee weken beginnen in Zürich.

''Ik wilde vooral de limiet voor Zürich lopen'', zei de atleet van Curaçao na de finish. ''Dit was mijn laatste kans. Ik focuste vooral op mijn start. Dat is mijn zwakke punt namelijk. Als die goed is, komt de tijd vanzelf. Ik wist wel dat het record heel oud was. Ik dacht dat het uit mijn geboortejaar 1989 kwam, dus dat was een extra stimulans. Ik begrijp nu dat het nog ouder was en dat ik dus nog lang niet geboren was.''

Er zijn dit weekeinde bij de NK al drie Nederlandse records verbroken. Dafne Schippers scherpte zaterdag de beste afstand bij het verspringen aan tot 6,78.

Martina

Churandy Martina greep na zijn titel op de 100 meter ook het goud op de 200 meter. De atleet van Curaçao, die over ruim twee weken zijn Europese titel verdedigt op de dubbele sprintafstand, won de race in het Olympisch Stadion in 20,62.

Die tijd is wel zijn beste van dit seizoen, maar ligt nog ver verwijderd van zijn Nederlands record van 19,85. ''Ik heb mijn best gedaan iets moois te laten zien'', zei hij aan de finish.

Terrence Agard finishte als tweede in 21,20, Obed Martis werd derde in 21,33.

Verstegen

Sanne Verstegen won met grote overmacht de titel op de 800 meter. De atlete uit Castricum won in het Olympisch Stadion de afstand in 2.01,07. Maureen Koster finishte op ruime achterstand als tweede in 2.07,33.

Verstegen was vooraf de grote favoriete, maar maakte wel indruk met haar tijd na een sterke laatste ronde. Ze doet mee aan de EK in Zürich.

Sharona Bakker onttroonde Rosina Hodde als Nederlands kampioene op de 100 meter horden. Bakker won de finale in 13,07, Hodde moest met zilver genoegen nemen in 13,11.

Bakker en Hodde gaan allebei naar Zürich. Ze liepen deze zomer exact dezelfde tijd van 12.94 seconden.

Vastenburg

Eerder op zondag sleepten Jip Vastenburg en Olfert Molenhuis de eerste titels in de wacht. Vastenburg won met overmacht de 5000 meter bij de vrouwen in een kampioenschapsrecord van 15.31,50.

De talentvolle atlete, die vorig jaar op deze afstand de Europese jeugdtitel veroverde, komt over ruim twee weken in actie op de EK in Zürich op de 10.000 meter.

Molenhuis was de sterkste op de 10.000 meter. Hij troefde in de laatste ronde Patrick Stitzinger af en finishte in 30.08,23. Molenhuis start bij de EK op de marathon. De atleet uit Assen plaatste zich via de teamlimiet.