Stephen Roche en Greg LeMond verwachten dat er de komende jaren geen Nederlanders op het podium zullen staan van de Tour de France.

De voormalig winnaars van de Ronde van Frankrijk zien te veel ronderenners die beter zijn dan Bauke Mollema en Laurens ten Dam.

"Ik denk niet dat ze rijp zijn voor het podium volgend jaar, al zullen ze wel weer met de subtop meedoen", aldus Roche, die de Tour won in 1987.

Drievoudig winnaar LeMond roemt de negende plaats van Ten Dam en de tiende van Mollema, die het tweetal zondag veiligstelt in Parijs.

"Ze hebben het gewoon goed gedaan. Twee man in de top tien is erg knap. Er zijn de komende jaren alleen te veel favorieten voor de winst om op het podium te komen."

Nibali

LeMond merkt dat het publiek in Nederland en ook wielergek België te veeleisend is. "Elk land klaagt dat ze een kanshebber willen op de zege, dat is alleen erg moeilijk. Er is veel talent in Nederland, maar een Joop Zoetemelk komt zelden voor."

Roche meent dat de Nederlanders en de Fransen hebben geprofiteerd van het lagere niveau in de Tour. Jean-Christophe Péraud en Thibaut Pinot staan volgens hem op het podium omdat Chris Froome en Alberto Contador zijn uitgevallen.

"Het niveau is wat omlaag gegaan en dat heeft de deur geopend voor deze mannen. Als Contador en Froome er nog bij waren geweest, had Nibali ook niet gewonnen. Dan was hij derde geworden. Contador en Froome halen het beste in elkaar naar boven."

Lees meer over hoe Stephen Roche en Greg LeMond over deze Tour de France denken op NUweekend