Vincenzo Nibali hoeft zondag alleen nog de traditionele processie naar Parijs te overleven en zal dan de eerste Italiaan sinds Marco Pantani in 1998 worden die de Tour de France op zijn naam schrijft.

"Ik realiseer me nog niet helemaal hoe groots het is om de Tour de France te winnen", zei Nibali na de twintigste etappe, een tijdrit over 54 kilometer. "Dat bewaar ik maar voor zondag. De Tour is heel zwaar, maar de schoonheid zit hem in het fietsen op de Champs-Élysées."

"Dát herinner ik met nog het meest van mijn eerste deelname: de ereronde, de enorme mensenmassa en de monumenten in Parijs. Ik zal proberen zoveel mogelijk te gaan genieten van mijn zege. Elk moment zal tellen."

De kopman van Astana had na negentien etappes al zo'n grote voorsprong dat hij zaterdag in de tijdrit niet meer voluit hoefde te gaan. Toch was de 29-jarige Nibali op de vierde plek de beste van de klassementsrenners. Zijn marge op de nummer twee Jean-Christophe Péraud is nu 7.52 minuten.

"Ik voelde vandaag toch wel spanning", stelde de geletruidrager. "Ik wilde het ook in deze tijdrit gewoon goed doen. En dit was een zwaar parcours, dus het kostte veel inspanning. Ik ben erg blij met de vierde tijd."

Regenboogtrui

Nibali zal zich in de Franse hoofdstad bij een select groepje van zes renners voegen die alle grote rondes op hun naam hebben geschreven. Jacques Anquetil, Felice Gimondi, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Alberto Contador gingen hem voor.

'De haai van Messina' was vorig jaar de beste in de Giro d'Italia en in 2010 zegevierde hij in de Ronde van Spanje. Hij verwacht niet dat hij dit jaar nog de Vuelta, die op 23 augustus al van start gaat, zal rijden.

"Misschien ga ik nog wel proberen mee te doen aan de WK, maar ik weet niet zeker of het parcours in Ponferrada mij ligt. Ik zal me blijven richten op de grote rondes, maar ooit zou ik ook nog die regenboogtrui willen winnen."

Doping

Met de grote voorsprong die Nibali deze Tour opbouwde op zijn concurrenten, bleef hij, met de historie van het wielrennen in het achterhoofd, de afgelopen weken niet gevrijwaard van gefluister over doping.

De Italiaan herhaalde zaterdag nogmaals dat hij graag zijn verhaal wil vertellen en al zijn opofferingen wil delen. "Daar ben ik trots op."

Nibali stelde bovendien dat hij zonder de veel strengere dopingcontroles van de afgelopen jaren misschien wel nooit Tourwinnaar zou zijn geworden.

"Misschien moet ik de antidopinginstanties wel bedanken, want zonder de gerichte, strengere controles en het biologische paspoort had ik hier wellicht nu niet gezeten. Er is veel progressie geboekt en we zien de resultaten daarvan nu."

Bekijk alle klassementen

Tony Martin: 'Ik heb wel degelijk druk gevoeld' | Zeeman teleurgesteld in Mollema na uitspraken over fiets | Ten Dam en Mollema zakken in klassement na matige tijdrit