Michael van Gerwen staat zondag in de finale van het World Matchplay. De Brabantse wereldkampioen rekende zaterdag in Blackpool in de halve finale af met Simon Whitlock uit Australië: 17-13.

Van Gerwen neemt het in de eindstrijd op tegen de Engelse titelverdediger Phil Taylor, al veertien keer winnaar van het prestigieuze toernooi, die de Schot Gary Anderson in een zenuwslopende partij met 17-15 versloeg.

De 25-jarige Brabander is na Raymond van Barneveld de tweede Nederlandse darter die in de finale staat van het World Matchplay.

'Barney' moest in 2010 buigen voor Taylor, die sinds 2008 ongenaakbaar is op het lucratieve evenement waar voor de winnaar een cheque van 125.000 euro klaar ligt.

Genadeloos

De partij tussen Van Gerwen en Whitlock ging lange tijd gelijk op, maar op het einde sloeg 'Mighty Mike' genadeloos toe. Met vier gewonnen legs op rij pakte de Brabander de winst.

Whitlock had in de achtste finale Van Barneveld nog uit het toernooi gegooid (13-8) en maakte vervolgens ook indruk tegen de Engelsman James Wade (16-10).

"Ik kan niet omschrijven hoe blij ik ben. Maar het werk zit er nog niet op'', zei Van Gerwen. "Ik heb nog één partij te gaan. Het vertrouwen is groot dat ik ook die ga winnen.'' De Nederlander moet dan wel afrekenen met Taylor, die Van Gerwen in de WK-finale van 2013 de baas was.

Beste partij

Taylor en Anderson speelden een zenuwslopende partij in Blackpool. De als tweede geplaatste Engelsman kon zijn geluk niet op dat hij gewonnen had.

"Dit was een van de beste wedstrijden die ik ooit gespeeld heb ik mijn leven", zei de 53-jarige Taylor. "Ik ben klaar voor de finale. Van Gerwen zal echter ook op zijn best spelen en dat is een groot verschil."