Laura Smulders heeft zaterdag bij de WK BMX in Ahoy de wereldtitel gegrepen op het onderdeel tijdrit. De 20-jarige fietscrosster zette op de tijdelijke baan in het Rotterdamse sportpaleis de beste tijd neer.

In de finale zette Smulders een tijd neer van 27,449 seconden en daarmee was ze de Australische Caroline Buchanan 22 duizendsten te snel af. Het brons was voor Mariana Pajon uit Colombia die in de voorronde nog de snelste was voor Smulders. Merle van Benthem werd zesde.

De Nederlandse pakte twee jaar geleden brons bij de Olympische Spelen in Londen op het onderdeel supercross, dat zondag nog op het programma staat. Pajon is de regerend olympisch kampioen op de supercross.

De tijdrit is geen olympisch onderdeel.

"Wie had dit gedacht? Ik was vooraf al blij met het podium, maar ik reed een superrondje. Eigenlijk waren allebei de rondes goed. Dit geeft een supergevoel voor morgen'', jubelde Smulders in een eerste reactie bij de NOS.

Mannen

Bij de mannen ging de titel naar Sam Willoughby. De Australiër bleef in 24,757 seconden de Amerikaan Corben Sharah (24,819) voor. Joris Daudet uit Frankrijk pakte de bronzen plak.

Jelle van Gorkom was op de elfde plaats de beste Nederlander, Ivo van der Putten werd zestiende.

Bij de junioren zorgde Niek Kimmann ook voor Nederlands succes met de titel bij de jongens. Hij liet de Amerikaan Collin Hudson en Brandon Te Hiko uit Australië achter zich.

Bij de meisjes was de Nederlandse inbreng gering. De Française Sandie Thibaut werd wereldkampioen voor Domenica Azuero uit Ecuador en de Amerikaanse Shealen Reno.

Smulders gaat na sterk seizoen voor podiumplaats op WK | 'Boost voor BMX kan het best bij WK in eigen land'