Bauke Mollema stelde zaterdag hevig teleur in de tijdrit in de twintigste etappe van de Tour de France. De renner van Belkin moest genoegen nemen met slechts de 140e plaats.

"Het was een drama vandaag", waren de duidelijke woorden van de Groninger. "Ik vertrok nog redelijk, maar na de eerste tien kilometer zat ik al helemaal verkrampt op de fiets. Ik moest steeds staan, omdat ik kramp kreeg in mijn bilspier en mijn hamstring. Ik kwam gewoon niet vooruit."

Mollema reed op een nieuwe fiets, die speciaal voor de tijdrit van zaterdag werd gemaakt. "Deze is een stukje aerodynamischer dan de andere. Achteraf is het misschien niet de beste keuze geweest. Daar heb ik wel spijt van."

De Nederlander had er op de rustdag slechts tien minuten op gereden en voor de start testte hij de fiets nog een uurtje uit. "Iedereen had denk ik wel gewild dat de fiets er eerder kwam, maar daar doe je verder ook niets meer aan. We hadden de keuze. Achteraf gezien is het ook mijn eigen fout."

"De fiets is wel goed, maar het is meer de houding die ik niet gewend ben. Het hele jaar heb ik niet op de tijdritfiets kunnen trainen. Dat zijn geen dingen die helpen."

Goede les

De oude tijdritfiets van Mollema stond op het dak van de volgwagen, maar wisselen was geen optie. "Ik was helemaal verkrampt, dus dat had niet geholpen denk ik."

Mollema wilde geen verwijten maken naar de fietssponsor. "Bianchi heeft er hard aan gewerkt. Die fiets had er alleen gewoon twee maanden eerder moeten zijn. Dit is wel een goede les wat dat betreft."

De klimmer wist al na het eerste meetpunt dat een goede klassering er niet meer in zat. "Je voelt dat je niet vooruit komt. Op de ontspannen stukjes moest ik staan. Dat is nooit een goed teken. Het ging op dat moment al regelmatig door mijn hoofd dat ik dingen anders had kunnen doen."

Hij reageerde nuchter op het feit dat hij naar de tiende plaats zakte in het algemeen klassement. "Dat is wel balen ja en niet waarvoor ik vertrok in de tijdrit. Ach, er waren er negen sneller."

Zeeman teleurgesteld in Mollema na uitspraken over fiets | Ten Dam en Mollema zakken in klassement na matige tijdrit