Dafne Schippers heeft zaterdag tijdens de NK atletiek het Nederlands record verspringen verbroken.

De Utrechtse atlete kwam in het Olympisch Stadion van Amsterdam tot een afstand van 6,78 meter. Daarmee sprong ze 3 centimeter verder Sharon Jaflosky deed in 1996.

De veertienvoudig Nederlands kampioene zette haar record in de kwalificaties voor de Olympische Spelen in Atlanta neer en dat werd sindsdien niet verbeterd.

Schippers noteerde de afstand in haar vijfde poging. De sprong daarvoor was met 6,63 ook al heel ver. De 6,78 is ook nog eens ruim over de limiet voor de EK in Zürich (6,55), maar daar loopt de veelzijdige atlete de 100 en 200 meter.

Op die afstanden verbeterde ze in de afgelopen weken ook al de nationale records. Schippers noteerde bovendien dit jaar ook al een nieuw Nederlands record op de zevenkamp (6545 punten).

Getergd

''Ik ben erg in vorm. Ik voel dat ik heel belastbaar ben. Het verspringen gaat ook goed in combinatie met de sprintnummers. Je neemt die snelheid mee'', zei Schippers na haar recordsprong.

De Utrechtse was wel getergd door de jury, die tot twee keer toe fouten maakte bij het opmeten van haar sprongen en Schippers na haar vierde poging zelfs een herkansing moest geven, omdat het meetsysteem helemaal was uitgevallen. 

''Daar baalde ik van, want het was ook een verre sprong. Het maakte me kwaad, maar soms kan dat heel goed werken bij mij. Zoals nu dus.''

Trial

Hensley Paulina kan een individuele start op de 100 meter bij de EK vergeten. Hij is het slachtoffer van de speciale trial die de Atletiekunie had bedacht voor het sprintnummer bij de NK.

Nederland heeft maar drie startbewijzen op de EK voor het koningsnummer en dus moest een van de vier sprinters die de limiet hadden gelopen, afvallen. Dat zou de langzaamste van het kwartet bij de NK zijn.

Paulina, die zich met 10,26 had gekwalificeerd voor Zürich, werd zaterdag uitgeschakeld in de halve finales. Hij eindigde als vierde in zijn serie in 10,58 en dat was niet snel genoeg om zich te plaatsen voor de finale.

Churandy Martina, Giovanni Codrington en Joren Tromp, die ook onder de EK-limiet hebben gelopen op de 100 meter, plaatsten zich wel voor de finale.

Speerwerpen

Jurriaan Wouters pakte verrassend de titel bij het speerwerpen. De atleet van het Utrechtse Hellas wierp de speer naar een afstand van 77,16 meter, de vijfde worp aller tijden in Nederland.

Hij onttroonde Björn Blommerde, de werper van Sprint uit Breda die de laatst zes jaar steeds de beste was bij de NK.

De 77,16 is twee meter verwijderd van de EK-limiet van 79,14. Wouters kwam ook redelijk dicht in de buurt van het Nederlands record van Johan van Lieshout, die in 1999 tot 80,51 meter kwam.

Van der Zijde gaat na NK atletiek verder als bobsleeër