Niki Terpstra verbaasde zich er vrijdag niet over dat Peter Sagan niet mee kon sprinten door een valpartij in de slotfase van de negentiende etappe.

"Ik ben niet weggegleden, maar Sagan houdt wel van risico's en dan is het niet zo gek dat hij een keer op zijn gat zit", aldus de renner van Omega Pharma-Quick-Step.

Sagan kwam bij een massale valpartij op een kilometer of twee van de eindstreep ten val en wacht nog steeds op zijn eerste ritzege deze Tour.

Terpstra reed op zijn beurt lang aan kop van het peloton, maar wist de eenzame vluchter Ramunas Navardauskas niet te achterhalen.

"Het was een heel mooie demarrage en sterk dat hij het volhield. Gelukkig zat ik van voren, maar ik denk dat het van achteren wel een flinke chaos was", aldus de dertigjarige Nederlander.

"Met regen is het altijd zo dat als je een paar rotondes en kruispunten hebt, het al snel uit elkaar ligt. Gelukkig zijn wij er goed doorheen gekomen. Pas in de laatste kilometer zag ik dat we nog maar met een kleine groep waren."

Pittig

Mark Renshaw, voor wie Terpstra zijn werk deed, werd uiteindelijk vierde. "We willen die sprinttrein in gang houden zonder Mark Cavendish en dat ging eigenlijk heel erg goed. De meeste mannen zaten voorin."

Toch werd het werk door de straten van finishplaats Bergerac in de stromende regen niet beloond met dagsucces. "Het was wel pittig, de hele dag in de regen na drieënhalve week koers is niet het lekkerste."

Huilende Slagter: 'We hebben onze laatste kans gepakt' | Trotse Langeveld: 'Dit is fantastisch' | Bekijk alle klassementen