De FIFA roept landen op het WK 2018 in Rusland niet te boycotten. Dat doet de wereldvoetbalbond in een verklaring die vrijdag is uitgegeven.

Na de vliegramp in Oekraïne werd van diverse kanten aangedrongen op een boycot van het eindtoernooi.

"We hebben in het verleden gezien dat het WK veel goeds kan brengen en de FIFA gelooft dat dit ook zal gelden voor Rusland 2018", staat in de verklaring. "Het WK in Brazilië heeft onlangs zijn kracht bewezen."

De FIFA benadrukt dat ze tegen elke vorm van geweld is. "Met de toernooien die we organiseren willen we ook de dialoog bevorderen."

"De geschiedenis heeft geleerd dat het boycotten van sportevenementen of een politiek van isolationisme of confrontatie niet de meest effectieve manier is om problemen op te lossen."

Wereldpolitiek

Volgens de wereldvoetbalbond moet voetbal niet worden gezien als een oplossing voor de problemen in de wereldpolitiek.

"Het organiseren van het WK kan juist zorgen voor positieve dialogen tussen mensen en overheden, zeker door alle aandacht dat zo'n toernooi genereert."

De KNVB meldde eerder deze week dat ze een discussie over een boycot van het WK 2018 te vroeg vindt. Pas als het onderzoek naar de ramp van de MH17 is afgerond, wil de bond een discussie over het WK voeren.

Ook de Engelse voetbalbond liet weten zich voorlopig terughoudend op te stellen.