Tom Veelers hoopt dat de beoogde sprint tijdens de etappe van vrijdag in de Tour de France minder chaotisch verloopt dan de laatste van zondag in Nîmes.

"Ik had toen het gevoel dat er geen respect was in het peloton. Ik hoop dat het geen trend is, dan gaan we nog zware dagen tegemoet", vertelt de renner van Giant-Shimano aan NU.nl.

"Normaal gesproken is er een controlerend team dat op kop rijdt en dan wordt gerespecteerd dat daar teamgenoten achter zitten. Dat gebeurde toen niet en dan is het best wel knokken."

Veelers doelt op de hectische massasprint die werd gewonnen door Alexander Kristoff terwijl zijn kopman Marcel Kittel, al succesvol in drie etappes, slechts elfde werd.

"Die middelen kunnen andere ploegen inzetten en dat is hun goed recht, maar het is soms erg gevaarlijk. We balanceren op een dun lijntje van gevaar in een sprint."

Kinderwagens

Ook de toeschouwers spelen een rol in het risico dat een peloton loopt als het met 60 kilometer per uur door de straten gaat. "Mensen zijn zich er niet van bewust dat we de hele weg gebruiken."

"Tijdens de koers laten ze soms gewoon kinderwagens op de weg staan. Als er dan lefgozers zijn die aan de zijkant van de weg nog langs ons treintje gaan, hebben we toch een probleem."

Giant mikt vrijdag bij de lastige aankomst in Bergerac in eerste instantie op John Degenkolb, die nog geen sprint won deze Tour. De Duitser werd wel al een keer tweede, in etappe elf naar Oyonnax.

"De Tour is met de ritzeges van Kittel al succesvol en alles wat we nog meenemen is een bonus. Zoveel kansen hebben we niet meer, dus het zou echt balen zijn als we verliezen."

Parijs

De winst van de derde etappe voor de deur van Buckingham Palace in Londen was het meest indrukwekkend voor Veelers, die Kittel daar perfect wist af te zetten. In Parijs, waar de ploeg vorig jaar de laatste etappe won, moet dat weer gebeuren.

"We worden steeds kritischer door al die ritzeges. Na Londen zat die perfecte leadout er niet meer in en dat is dan toch jammer. Dat komt ook maar twee keer in een jaar voor, misschien is die tweede wel in Parijs."

Lees de voorbeschouwing op de 19e etappe