Tom Dumoulin heeft zichzelf als Nederlands kampioen hoge doelen gesteld voor de tijdrit van zaterdag in de Tour de France.

"Met een plek in de top vijf zou ik tevreden zijn en met minder denk ik dat ik toch een beetje teleurgesteld ben", legt de renner van Giant-Shimano uit aan NU.nl.

Dumoulin won dit jaar de tijdrit in het Criterium International, werd zesde in de Ronde van het Baskenland en twee keer tweede in de Ronde van Zwitserland achter wereldkampioen Tony Martin.

"In de afgelopen periode zit ik achter Martin bij de besten, hopelijk is dat nog steeds het geval. Toch kunnen klassementsrenners zoals Tejay van Garderen wel verrassen."

"Die verteren een ronde van drie weken toch wat makkelijker dan ik. De afgelopen dagen heb ik ook flink last van mijn zitvlak. Ik hoop dat het nog verbetert en anders kan ik er weinig aan veranderen. We gaan er gewoon voor."

Kriebelen

Giant heeft vrijdag nog een goede kans op een ritzege met sprinter John Degenkolb, die deze Tour nog droog staat. De Duitser kan rekenen op de hulp van Dumoulin ondanks de tijdrit die in het verschiet ligt.

"In de finale kan ik wel mijn werk doen. Als ik mezelf goed positioneer, kost het niet veel meer energie dan in het peloton zitten."

Toch verheugt Dumoulin zich vooral op de race tegen de klok. "Ik heb me in de laatste bergrit bewust gespaard en snel de bus opgezocht. Het begint wel te kriebelen."

Bekijk alle klassementen in de Tour de France