FC Groningen heeft zich donderdag niet weten te plaatsen voor de derde voorronde van de Europa Leauge. Aberdeen was in de Euroborg met 2-1 te sterk voor de noorderlingen.

Groningen was grote delen van de wedstrijd beter dan de Schotten, maar miste voorin stootkracht. De ploeg van Erwin van de Looi knokte zich na een 2-0 achterstand wel terug in het duel, maar wist na rust niet door te drukken.

Het is de vijfde keer op rij dat Groningen zich niet weet te plaatsen voor een volgende ronde in Europa.

Ook vorig seizoen strandde er al in de tweede voorronde van de Europa League een Nederlandse ploeg. Een jaar geleden bleek het Luxemburgse Differdange 03 na twee duels te sterk voor FC Utrecht. 

Stormachtig

Groningen begon sterk aan het duel met Aberdeen. De noorderlingen waren in de eerste tien minuten gevaarlijk via Johan Kappelhof en Filip Kostic, maar wisten niet te scoren.

Ook Aberdeen liet zich gelden. De nieuwe doelman Sergio Padt redde op een inzet van Adam Rooney.

Na de stormachtige beginfase kregen de Schotten langzamerhand de overhand en dat resulteerde in een doelpunt voor de nummer drie van de Schotse Premier League van vorig seizoen.

De zwak spelende Eric Botteghin maakte in het strafschopgebied een lichte overtreding op Jonathan Hayes, die een penalty kreeg. Rooney was vanaf elf meter trefzeker.

Vijf minuten later verdubbelde Aberdeen de voorsprong. Een lob van Rooney belandde nog op de lat, maar in de rebound was Niall McGinn attenter dan de verdedigers van Groningen. Rooney leek overigens wel buitenspel te staan.

Kieftenbeld

Groningen hield de kansen op de volgende ronde levend door vlak voor rust de aansluitingstreffer te maken. Maikel Kieftenbeld kopte knap binnen op aangeven van Rasmus Lindgren.

Met aanwinst Jarchinio Antonio voor de onzichtbare Danny Hoesen en Michael de Leeuw voor doelpuntenmaker Kieftenbeld ging Groningen de tweede helft hartstochtelijk op zoek naar goals.

Krachten verspeeld

Na ruim een uur spelen had invaller De Leeuw een levensgrote kans op de gelijkmaker. Hij schoot na goed voorbereidend werk van Nick van der Velden op de voet van doelman Jamie Langfield.

Groningen leek de krachten al snel verspeeld te hebben en wist nauwelijks meer kansen te creëren. Aberdeen hield eenvoudig stand in de slotfase en mag in de derde voorronde van de Europa League aantreden tegen Real Sociedad.

Van de Looi: 'Pijnlijk dat het al zo vroeg voorbij is' | Lindgren vindt uitschakeling tegen Aberdeen onverdiend