Teambaas Richard Plugge van Belkin keek donderdag tevreden toe hoe Bauke Mollema en Laurens ten Dam zich handhaafden in de top tien van de Tour de France.

"Ik denk dat het heel lang geleden is dat twee Nederlanders van één team in de top tien van de Tour stonden", jubelt de algemeen manager tegen NU.nl.

"We mogen alleen maar tevreden zijn. Steven Kruijswijk komt ook nog de top vijftien binnen. Het is fantastisch."

Plugge ziet de tijdrit van zaterdag, de laatste test voor de klassementsrenners, met vertrouwen tegemoet.

"Het is met 56 kilometer wel lang, dus er kan nog wat gebeuren. Maar om Bauke en Laurens heen staan niet de meest gerenommeerde tijdrijders."

Mollema kende mede door ziekte een moeilijke periode, maar heeft zich in de laatste twee bergritten goed hersteld. "Bauke heeft een enorme veerkracht en het is heel mooi dat hij dat liet zien. Laurens is een beetje beter geworden."

Typerend

Volgens Plugge hebben zijn kopmannen het maximale eruit gehaald. "Dit is momenteel hun niveau. Tussen deze plekken zal het altijd schommelen nu er met Van Garderen en Pinot weer wat jonkies bij zijn. We moeten alleen niet vergeten dat we Froome en Contador missen in het klassement."

Voorafgaand aan de Tour had Mollema laten doorschemeren na zijn zesde plek van 2013 te mikken op een plaats in de top vijf. "Gezien deze Tour is dit een heel goed resultaat. We wilden als ploeg top tien rijden en halen met twee man onze doelstelling."

"Elke sporter wil natuurlijk een stapje hoger, maar zeker gezien zijn fysieke malheur kan hij hier alleen maar gelukkig mee zijn."

Achter Mollema en Ten Dam lijkt Steven Kruijswijk verrassend af te stevenen op een plek bij de beste vijftien. "We wisten dat hij dit kon en dat is knap. Het typeert ons in hoe we als team rijden."

Scorebordjournalistiek

Plugge durft niet te zeggen of deze Tour geslaagder is dan die van vorig jaar, toen Mollema zesde werd en Ten Dam dertiende. "Als we aan scorebordjournalistiek doen, hebben we het beter gedaan. We hebben ook nog een ritzege. De Tours zijn alleen niet met elkaar te vergelijken, we staan er gewoon heel goed voor."

Door het wegvallen van Chris Froome en Alberto Contador is het niveau volgens velen wel omlaag gegaan. "Maar doordat anderen met elkaar in gevecht gingen achter Nibali ligt het niveau weer hoger."

"In de strijd om het podium hebben Pinot, Peraud, Bardet en onze mannen elkaar het vuur na aan de schenen gelegd. Dan krijg je toch een Tour op een heel hoog niveau."

Mollema: 'Dit was veruit mijn beste bergrit deze Tour' | Nibali boekt op Hautacam vierde ritzege in Tour | Bekijk de uitslag en alle klassementen