Vincenzo Nibali heeft donderdag zijn dominantie in de Tour de France nogmaals bevestigd door in de achttiende etappe zijn vierde ritzege te boeken. De Italiaan kwam solo aan op Hautacam.

De geletruidrager was deze Ronde van Frankrijk eerder de beste in de tweede, de tiende en de dertiende etappe. Nibali sprong in de slotklim naar Hautacam met nog ruim negen kilometer te gaan weg uit de groep der favorieten, raapte al snel de laatste koploper op en reed vervolgens alleen maar verder weg van zijn concurrenten.

Bauke Mollema kwam als zevende over de streep en behield ook die plaats in het klassement. Laurens ten Dam werd elfde in de etappe, verloor ook een kleine twee minuten op Nibali en blijft de nummer acht.

Thibaut Pinot reed naar de tweede plek in de derde Pyreneeënrit op 1.10 van de winnaar en hij nam de tweede plaats in het klassement over van Alejandro Valverde, die niet kon volgen in de finale en 1.59 verloor. Jean-Christophe Péraud ging de Spanjaard ook nog voorbij.

Tweevoudig ritwinnaar Rafal Majka kwam op 1.12 als derde binnen en stelde zo zijn bolletjestrui veilig. Met nog een tijdrit te gaan op zaterdag heeft Nibali nu 7.10 voorsprong op Pinot, 7.23 op Péraud en 7.25 op Valverde.

Boom

De laatste bergrit van deze Tour was met ruim 145 kilometer wederom niet heel lang, maar tussen Pau en Hautacam moesten de renners vier Pyreneeëncols op, waaronder de beruchte Col du Tourmalet. De streep lag ook na een klim van de buitencategorie.

In de eerste kilometers probeerden verschillende renners, onder wie Steven Kruijswijk, weg te komen, maar pas na zo'n halfuur koersen ontstond er een kopgroep van twintig renners.

Lars Boom was de enige Nederlander bij de vluchters en hij kreeg onder meer Thomas Voeckler, Mikel Nieve, Jan Bakelants, Joeri Trofimov, Blel Kadri en Sylvain Chavanel met zich mee.

Mythisch

Op de top van de eerste klim, de Côte de Bénéjacq van de derde categorie, had de kopgroep vier minuten voorsprong op het peloton, waar de Astana-ploeg van Nibali het tempo hoog hield.

Aan de voet van de Tourmalet probeerde Chavanel weg te rijden bij zijn medevluchters, maar Kadri en Nieve namen de aanval al snel over. De Fransman en de Spanjaard pakten meteen een minuut op de achtervolgers, waar Alessandro De Marchi, Bartosz Huzarski en Trofimov elkaar hadden gevonden.

Kadri kwam als eerste boven op de mythische berg - goed voor een bonus van 5000 euro - en hij had samen met Nieve ruim vier minuten voorsprong op het peloton.

Valverde

In die grote groep wilde Valverde zijn tweede positie in het klassement verstevigen en de kopman van Movistar nam wat voorsprong in de afdaling van de Tourmalet.

Hij kon al snel aanpikken bij zijn ploeggenoten Jon Izagirre en Jesus Herrada, die in de oorspronkelijke kopgroep van twintig hadden gezeten. De Spanjaarden pakten een seconden of twintig, maar werden nog voor de vallei teruggepakt.

Ten Dam raakte in de afdaling achterop door een lekke band, maar de inwoner van Maastricht kon met hulp van Boom, die inmiddels was teruggevallen in het peloton, weer aansluiten bij de groep met favorieten.

Slotklim

Het tempo in het peloton was door de actie van Valverde flink omhoog gegaan en aan de voet van de bijna veertien kilometer lange slotklim naar Hautacam hadden de twee koplopers nog maar een marge van anderhalve minuut.

Voor voormalig ritwinnaar Kadri was de laatste echte col van de Tour te zwaar en Nieve ging vooraan alleen verder. De Spanjaard van Sky wist op dat moment echter al dat een etappezege zo goed als onmogelijk was.

Dat was zeker het geval toen Nibali op negen kilometer van de streep een aanval van Chris Horner overnam en alleen op zoek ging naar de koploper. Duizend meter verder had de Italiaan Nieve al te pakken en ging hij op zoek naar zijn vierde ritzege van deze Ronde van Frankrijk.

Mollema

Majka wilde zijn bolletjestrui veiligstellen en demarreerde uit een select groepje klassementsrenners, waar lange tijd met Mollema, Ten Dam en Steven Kruijswijk drie Nederlanders deel van uitmaakten. Zij verloren al gauw een minuut op Nibali.

Met nog vijf kilometer te gaan konden de Belkin-renners - en Valverde - niet volgen toen Pinot een aanval deed op de tweede plaats in het klassement. Péraud en Van Garderen konden wel in het wiel van de Fransman komen.

Dat trio kwam vlak voor de streep nog terug bij Majka, maar zoals vaker deze Tour kon niemand Nibali bedreigen.

Bekijk de uitslag en alle klassementen

Plugge: 'We mogen alleen maar tevreden zijn' | Mollema: 'Dit was veruit mijn beste bergrit deze Tour' | Ten Dam: 'Raakte even in paniek na lekke band