De Ronde van Frankrijk staat vrijdag stil bij de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Bij het begin van de 13e etappe van Saint-Etienne naar Chamrousse werd een minuut stilte in acht genomen.

De renners van de Nederlandse ploegen Belkin en Giant-Shimano betuigen extra hun medeleven met de slachtoffers.

Belkin rijdt met rouwbanden en de coureurs van Giant-Shimano met een zwart strikje op het shirt. Een aantal andere coureurs heeft laten weten zich bij dit initiatief aan te sluiten.

Donderdag en vrijdag hebben diverse renners via Twitter al hun steun betuigd.

Met een wat onwerkelijk gevoel stond Merijn Zeeman vrijdag in Saint-Étienne bij de start van de 13e etappe. De vliegramp hakte er ook in het Tourpeloton in. ''Je bent in een andere wereld, maar dit nieuws drong snel tot ons door'', vertelde de ploegleider van Belkin bij de NOS.

De Tour gaat door. ''Ik vind het moeilijk. Ik ben niet persoonlijk betrokken, maar het heeft een enorme impact op Nederland. Het doet mij heel erg relativeren wat we hier aan het doen zijn.''

KNVB

De KNVB heeft Nederlandse clubs gevraagd om dit weekeind een minuut stilte in acht te nemen voorafgaand aan wedstrijden. 

Ook heeft de voetbalorganisatie voorgesteld om rouwbanden te dragen en de vlaggen halfstok te hangen.

Zwart embleem

Ook de beachvolleyballers die in actie komen bij het grandslamtoernooi op het strand van Scheveningen zullen hun medeleven betuigen. Alle sporters spelen hun wedstrijd met een zwart embleem op het shirt. De Nederlandse spelers dragen daarnaast ook rouwbanden. 

Het entertainment tijdens de pauzes zal ook geen doorgang vinden.

Waterpolo

De Nederlandse waterpolosters houden een minuut stilte voorafgaand aan hun tweede wedstrijd op het EK in Boedapest.

Volgens Jan Kossen, voorzitter van de zwembond KNZB, wordt er nog gesproken over een minuut stilte bij elke wedstrijd op het EK.