Oekraïense en Russische clubs lopen elkaar komend seizoen mis in de groepsfase van de Champions League en Europa League. 

De UEFA heeft vanwege het conflict tussen beide landen besloten teams uit de competities niet tegen elkaar te laten loten.

De voetbalbonden van Oekraïne en Rusland hadden laten weten bezorgd te zijn over de veiligheid rondom duels tussen clubs uit beide landen.

Zenit Sint-Petersburg en Dnipro Dnjepropetrovsk weten al zeker dat ze niet tegen elkaar spelen in de voorronde van de Champions League. De UEFA kan een eventueel treffen tussen Oekraïense en Russische teams in de latere knock-outfase niet voorkomen.

Het conflict beïnvloedt het Oekraïense en Russische voetbal al langer. Clubs op de Krim zorgden voor de nodige commotie toen zij te kennen gaven voortaan in de Russische competitie uit te willen komen. Twee van hen, Tavrija Simferopol en FC Sebastopol, kwamen afgelopen seizoen nog uit op het hoogste niveau in Oekraïne.

Israël

De UEFA blokkeerde ook Europese thuiswedstrijden van Israëlische clubs zolang het conflict tussen Israël en Hamas voortduurt. De voetbalbond heeft verordonneerd dat de ploegen moeten uitwijken naar andere landen.

Onder andere Maccabi Tel Aviv is slachtoffer van de maatregel. De regerend landskampioen speelt in de voorronde van de Champions League. Hapoel Tel Aviv, Hapoel Be'er Sheva en Hapoel Ironi hebben zich geplaatst voor Europa League-voetbal.

De beslissing van de UEFA heeft misschien ook gevolgen voor het kwalificatieduel tussen België en Israël op 9 september. De Belgische voetbalbond heeft daarom een brief gestuurd naar de voetbalorganisatie.

De KBVB zegt niet bang te zijn om naar Israël te reizen, maar wel duidelijkheid te willen hebben over hotels, trainingsvelden en andere accommodaties. ''September is al snel in zicht'', aldus KBVB-woordvoerder Pierre Cornez.