De gemeente Den Haag gaat akkoord met de overname van ADO Den Haag door United Vansen International Sports.

Het Chinese bedrijf betaalt 8,2 miljoen euro voor een groot deel van de aandelen van de club.

De Stichting Stadion Ontwikkeling (SSO), grootaandeelhouder van ADO, maakte eind juni bekend een principeovereenkomst met de Chinezen te hebben bereikt over de overname van de aandelen in NV ADO Den Haag.

De gemeente moest de overname goedkeuren omdat het een prioriteitsaandeel heeft.

Den Haag en de club gaven eerder nog aan de voorkeur te geven aan meerdere aandeelhouders, het liefst met binding met de club en de stad. Ze vreesden dat de club anders een handelshuis zou worden. Bij een negatief oordeel had de gemeente zelf investeerders aan moeten dragen die de club over willen nemen.

Vansen International regelde onder meer de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking in 2008. Ook haalde het bedrijf Europese voetbalwedstrijden naar China. Het bedrijf wil op termijn met ADO Den Haag de Europa League halen.

KNVB

De KNVB heeft nog niet besloten of de overname door kan gaan. De voetbalbond wil eerst een 'positieve verklaring omtrent gedrag' van de nieuwe eigenaar ontvangen van de Haagse clubs.

Zes jaar geleden zat ADO Den Haag financieel nog in zeer zwaar weer. Maar na de promotie in 2008 ging het langzaam beter met de club.

De omzet steeg, mede na een aantal forse beleidsaanpassingen, van zeven naar vijftien miljoen euro. ADO neemt van de achttien eredivisieclubs, qua begroting, een plaats in de middenmoot in.