PATRAS - De vrouwenturnploeg heeft vrijdag in Patras het landentoernooi op het EK afgesloten met 107,635 punten. "Goed voor een plaats bij de topvijf", schatte bondscoach Frank Louter de verrichtingen voorzichtig in. Oranje miste een superscore door foutjes van Verona van de Leur.

Foutjes verhinderen superscore turnsters De nationale kampioene kwam twee keer ten val. Op de brug miste ze bij een Jaegersalto de hoge legger. ,,Dat scheelde 0,7 punt'', rekende Louter hardop uit. ,,Half punt voor de val, plus 0,2 bonus voor het element.'' Op de laatste oefening viel de 16-jarige Waddinxveense van de balk. "Ze zette een draai iets te vroeg in", zag Louter. "Aftrek ,5 voor val plus 0,1 bonus."

Bondscoach Louter

Gerekend bij de gedrukte uitgangswaarde van de oefening van Monique Nuijten op balk, had de Nederlandse ploeg 1,6 punt hoger kunnen uitkomen. "Dat had een superscore betekend", wist Louter. De bondscoach gaat er van uit dat Van de Leur en Suzanne Harmes zich geplaatst hebben voor de finale op de meerkamp en dat Renske Endel op brug en Van de Leur op sprong en vloer de toestelfinales hebben gehaald.

Door loting was de Nederlandse ploeg ingedeeld in de eerste subdivisie. Dat betekent dat de ploeg tot vrijdagavond 21.00 uur moet wachten voordat de eindklassering bekend wordt. In de laatste subdivisie komen de titelkandidaten aan bod.