De Duitse kranten zijn uiteraard euforisch na het behalen van de wereldtitel door de 'Mannschaft' in Brazilië. In de finale werd zondag na verlenging afgerekend met Argentinië: 1-0.

Boulevardkrant Bild pakt uit met veel uitroeptekens. "Götze, jij bent een voetbalgod! We zijn wereldkampioen. Wereldkampioen! Wereldkampioen! Wereldkampioen! Wereldkampioen! Eindelijk, na 24 jaar, hebben we weer de belangrijkste trofee in het voetbal gewonnen."

"Bedankt Jögi, bedankt jongens. Jullie hebben ons ongelooflijk gelukkig gemaakt. Heel knap hoe jullie omgingen met alle tegenslagen, zoals het geblesseerd afhaken van Sami Khedira en het uitvallen van zijn vervanger Christoph Kramer."

De Berliner Morgenpost noemt de Duitse wereldtitel 'meer verdiend dan ooit tevoren'. "De bokaal staat weer in de Duitse woonkamer. De 'Mannschaft' was tactisch briljant en groeide in het toernooi."

"De architect van dit succes is bondscoach Joachim Löw. Hij staat aan het hoofd van een uitgebalanceerd team. Allemaal deden ze hun werk uitstekend, van teammanager Oliver Bierhoff tot de sportpsycholoog."

Volgens de Morgenpost is het Duitse succes het resultaat van goed beleid en geduld. "Na het WK-debacle van 1998 zette Matthias Sammer, de nieuwe directeur bij de voetbalbond, in op het ontwikkelen van nieuwe talenten. De clubs dachten met hem mee."

EK 2016

'Götze maakt van Duitsland een viersterrenland', kopt de Frankfurter Allgemeine. "De Argentijnen speculeerden al een tijdje op strafschoppen. Götze geloofde echter zijn bondscoach die de speler vlak voor zijn invalbeurt verzekerde dat hij beter is dan Messi."

"Bastian Schweinsteiger kondigde al aan dat Duitsland deze prestatie in 2016 bij het EK in Frankrijk wil herhalen. In elk geval staat Löw dan aan het roer, hij verlengde zijn contract tot medio 2016."

Die Welt licht Schweinsteiger, Jérôme Boateng, André Schürrle en Götze eruit als sterspelers in de finale. Zij krijgen allen - het in Duitsland begerenswaardige - cijfer 1.

Volgens het dagblad heeft de 'Mannschaft' z'n plafond nog niet bereikt. "Van de huidige lichting spelers zal alleen de 36-jarige Miroslav Klose afscheid nemen."

Bekijk alle WK-statistieken