Marianne Vos heeft zondag voor de derde keer de Ronde van Italië voor vrouwen op haar naam gebracht. 

Haar leidende positie kwam in de negende en laatste etappe over 80,1 kilometer van Trezzo Sull'Adda - Madonna del Ghisallo niet meer in gevaar.

Vos eindigde in de rit als derde achter de Britse Emma Pooley en de Française Pauline Ferrand Prevot. Voor Pooley was het haar tweede overwinning op rij.

Vos won de Giro eerder in 2011 en 2012. Ze won in deze editie vier etappes.

Ook haar ploeggenote Annemiek van Vleuten was twee keer succesvol. Bovendien werd het podium compleet bezet met rensters van Rabobank Liv. Vos' Franse teamgenote Ferrand Prevot eindigde als tweede en Anna van der Breggen als derde.

'Onbeschrijflijk'

"Met de nummer één, twee en drie in het klassement gingen we de laatste rit in. Het geeft dan wel wat druk om dit vast te houden. Maar als het dan lukt om het hele podium te bezetten, dan geeft dat een onbeschrijflijk gevoel. Hulde voor de hele ploeg", zei Vos na haar succesvolle optreden tegen de NOS.

Vos slaagde er vorig jaar niet in de eindzege te pakken, maar revancheerde zich op indrukwekkende wijze. "Dit is voor ons de grootste etappekoers van het jaar. Het is natuurlijk fantastisch als je dan de trui kan pakken en continu kan domineren en controleren."

Ploegleider Koos Moerenhout was na afloop ook vol lof. "Ik ben trots op de meiden. We wilden na de mislukte missie van vorig jaar de eindzege absoluut terug. En dat is geweldig gelukt. Natuurlijk door een hele goede Marianne Vos, maar ook door een beresterke ploegdiscipline. Ze hebben het allemaal geweldig gedaan. Van onze kopvrouwen tot en met de debutante. Hulde voor de hele ploeg."

Tour de France

Vos gaat zich nu voorbereiden op de eerste editie van de wedstrijd voor vrouwen tijdens de Ronde van Frankrijk. Op de slotdag van de Tour, 27 juli, zullen de vrouwen dertien ronden over de prestigieuze Champs-Elysées in Parijs rijden. "Ik kijk hier echt naar uit", aldus de regerend wereldkampioene. "Het is de eerste stap naar hopelijk meer."