Graziano Pellè vertrekt bij Feyenoord en speelt de komende drie seizoenen voor het Southampton van coach Ronald Koeman.

Beide clubs hebben de transfer van de Italiaanse spits zaterdagavond bevestigd. Er worden geen mededelingen gedaan over de transfersom, maar naar verluidt ontvangt Feyenoord zo'n 8 miljoen euro voor de bijna 29-jarige aanvaller.

"Ik voelde dat ik klaar was voor een volgende stap in mijn carrière", vertelt Pellè op de website van Feyenoord. "Ik ben blij dat ik de kans krijg in voor mij en voor velen de grootste competitie ter wereld."

"Ik zal altijd met een heel positief gevoel terugkijken op mijn tijd in Rotterdam, Feyenoord is het beste en meest talentvolle team waarin ik tot nu toe in mijn carrière heb gespeeld. Onze wegen scheiden nu, maar ik wens Feyenoord het allerbeste toe komend seizoen en in de verdere toekomst."

Publiekslieveling

De oud-speler van AZ kwam in de zomer van 2012 naar Feyenoord als opvolger van John Guidetti, na twee matige seizoenen bij Sampdoria en Parma. De Rotterdammers namen de spits eerst op huurbasis over en legden hem na een halfjaar definitief vast.

Pellè, die nog een contract tot medio 2017 had bij Feyenoord, groeide in de De Kuip al snel uit tot publiekslieveling en topscorer. In twee jaar en 57 duels in de eredivisie scoorde de Italiaan vijftig keer.

Verlies

Technisch directeur Martin van Geel noemt het vertrek van de topschutter van de Rotterdammers dan ook "in sportief opzicht een verlies voor de club". "Nu is het aan ons om wederom een geschikte aanvalsleider te vinden, als opvolger van achtereenvolgens John Guidetti en Graziano Pellè."

"Graziano heeft twee jaar lang fantastisch gepresteerd bij Feyenoord. Met zijn prestaties heeft hij alle verwachtingen overtroffen, want die waren bij zijn komst in 2012 zeker niet bij iedereen hooggespannen."

Feyenoord hoopt op korte termijn Bas Dost aan te trekken als opvolger van Pellè. De 25-jarige aanvaller kan bij VfL Wolfsburg niet rekenen op een basisplaats. De Rotterdammers zouden hem eerst voor één jaar willen huren van de Duitse club.

Koeman

Pellè is de tweede aankoop van Ronald Koeman uit de eredivisie. Eerder deze zomer legde Southampton al Dusan Tadic van FC Twente vast.

"Graziano heeft de laatste twee jaar onder mij bij Feyenoord heel veel goals gemaakt", zegt de oud-international. "Goals leveren punten op en we hadden na het vertrek van Rickie Lambert naar Liverpool een goede aanvaller nodig."

"Hij is bijna 29, dus hij zorgt ook voor wat ervaring in een jonge ploeg. We zijn blij dat we na Tadic ook Graziano hebben kunnen vastleggen. Dat toont aan dat we de ploeg willen versterken en progressie willen maken ten opzichte van vorig seizoen."

'The Saints' eindigden vorig jaar als achtste in de Premier League. Met Lambert, Adam Lallana en Luke Shaw zijn wel drie sterkhouders vertrokken.