Denis Mentsjov blijkt al sinds april 2013 geschorst door de UCI wegens onregelmatigheden in zijn biologisch paspoort.

Dat staat in een document dat deze week door de internationale wielerbond online is gezet.

Voormalig Raborenner Mentsjov stopte in mei 2013 en voerde knieproblemen aan als reden. Naar nu blijkt werd hem een maand ervoor een straf opgelegd.

De UCI heeft de Rus geschorst tot 9 april 2015. Het is onduidelijk waarom de UCI nooit eerder gemeld heeft dat er een zaak tegen Mentsjov liep.

De verdachte bloedwaarden bij Mentsjov stammen uit de edities van de Ronde van Frankrijk in 2009, 2010 en 2012. De eerste twee reed hij in dienst van Rabobank. Na zijn vertrek bij de Nederlandse equipe reed de 36-jarige Rus voor het Spaanse Geox en het Russische Katoesja.

Mentsjov, die in 2009 de Ronde van Italië won, sloot de Tour van 2010 af als derde. Na de diskwalificatie van Alberto Contador schoof de Rus zelfs op naar de tweede plaats. Nog niet duidelijk is of zijn resultaten in de betreffende Tours worden geschrapt.

Barredo

Ook de Spanjaard Carlos Barredo is al sinds oktober 2012 voor twee jaar geschorst. De Spanjaard werd destijds al wel door de Raboploeg op non-actief gesteld omdat de UCI een procedure was gestart tegen de renner, eveneens wegens afwijkingen in het bloedpaspoort.