Het Nederlands elftal viert zaterdag in het duel met Brazilië een jubileum. De strijd om het brons in Brasilia is de vijftigste wedstrijd van Oranje op een WK.

Oranje debuteerde op 27 mei 1934 op een WK met een 3-2 nederlaag tegen Zwitserland in Milaan.

Veertig jaar later boekte Oranje pas de eerste zege op een WK. In Hannover werd op 15 juni 1974 met 2-0 van Uruguay gewonnen dankzij twee treffers van Johnny Rep. Vier dagen later volgde het eerste gelijkspel, tegen Zweden werd het 0-0.

Van de 49 WK-wedstrijden tot nu toe won Oranje 26 keer, eindigden er twaalf gelijk en werden er elf verloren. In totaal maakte Nederland 83 treffers en kreeg het er 48 tegen.

Geen record

Overigens is de vijftigste WK-wedstrijd verre van een record. Duitsland passeerde in Brazilië al als eerste land de grens van honderd WK-wedstrijden. De finale zondag tegen Argentinië is het 106e duel van de 'Mannschaft'.

Het vijftigste WK-duel van Oranje begint zaterdag om 22.00 uur (Nederlandse tijd) en staat onder leiding van arbiter Djamel Haimoudi. De Algerijn floot eerder de groepswedstrijd van Oranje tegen Australië (3-2 winst).