Ron Vlaar was na de nederlaag tegen Argentinië de schlemiel van de avond. Een lot dat hij niet verdiend had.

"Vlaar is geweldig. Voor mij de beste prestatie van een centrale verdediger tijdens dit toernooi", twitterde voormalig Manchester United-speler Rio Ferdinand tijdens Nederland-Argentinië.

Bondscoach Louis van Gaal na de wedstrijd: "Ik vond Vlaar de beste speler op het veld."

Gelijk hadden Ferdinand en Van Gaal. Vlaar speelde tegen Argentinië de wedstrijd van zijn leven. Dat vond hij zelf na afloop ook. 

Luca Toni

Eerlijk gezegd verwachtte ik voor het toernooi weinig van de oud-Feyenoorder. Best een aardige verdediger vond ik hem. Goed met de kop, sterk in de duels. Maar ook: langzaam en niet al te wendbaar.

De beelden van een oefenwedstrijd tussen Oranje en Italië waren altijd bij me blijven hangen. Het was Vlaars tweede interland. Hij werd compleet weggespeeld door de Italiaanse spits Luca Toni.

Tijdens Nederland-Argentinië dacht ik echter geen moment meer aan die wedstrijd. Vlaar heerste, won al zijn duels. Vooral die geweldige tackle waarmee hij ergens in de tweede helft de bal ontfutselde van Lionel Messi; om van te smullen.

Met Ron Beton als leider van de Oranje-defensie gingen de Argentijnen nooit scoren, daar was ik zeker van.

Fit

Na de wedstrijd vertelde Dirk Kuijt dat Vlaar niet helemaal fit op het veld had gestaan. "Ron was voor de wedstrijd al geblesseerd, maar heeft zich er overheen gezet."

Ook toen de penalty's aanbraken, nam de verdediger van Aston Villa zijn verantwoordelijkheid. Twee andere internationals schudden hun hoofd toen Van Gaal hen vroeg of ze de eerste penalty konden nemen. Vlaar niet.

"De bondscoach vroeg mij of ik de eerste wilde nemen. Ik zei ja, omdat ik vind dat je altijd je verantwoordelijkheid moet nemen. Maar ja, dan moet je hem er wel in schieten", stamelde Vlaar na afloop. Hij keek triest bij zijn nuchtere woorden.

Twitter

Ondanks zijn matig ingeschoten penalty die de uitschakeling van Oranje inleidde, leefde ik na de wedstrijd vooral mee met Vlaar. En niet alleen ik. Het regende op Twitter steunbetuigingen aan de verdediger.

"Zonder jou, Vlaar, waren we niet eens tot de pinanties gekomen. Je was geweldig!" schreef Thomas Acda.

Nynke de Jong: "Ron Vlaar, ik vind je nog altijd superduperfantastisch."

Frank Heinen: "Ron Vlaar, wat was je goed."

Ik heb daar eigenlijk geen woord meer aan toe te voegen.

Daan Dekker woont sinds augustus 2013 in São Paulo en is schrijver van het boek De Brazilianen. Op deze plek schrijft hij om beurten met Daan Smink een dagelijks WK-blog. 

Volg @DaanSmink en @Daantdekker ook op Twitter.