Uitgerekend de enige speler in de Argentijnse selectie met eredivisie-ervaring was woensdagavond verantwoordelijk voor de uitschakeling van Oranje.

Keeper Sergio Romero stopte tijdens de penaltyreeks de strafschoppen van Ron Vlaar en Wesley Sneijder.

In 2007 werd Romero op twintigjarige leeftijd aangetrokken door AZ, de club waar Louis van Gaal destijds aan het roer stond. Uiteindelijk speelde Romero vier seizoenen in Alkmaar en behaalde hij in 2009, onder Van Gaal, de landstitel met AZ.

"Ik heb Romero geleerd hoe je penalty’s moet stoppen. Dat maakt het dubbel zo zuur", zei Van Gaal na de nederlaag tegen Argentinië. "Ik maak min of meer een grapje. Maar met AZ hebben we hem wel naar Europa gehaald."

Romero, na zijn heldenrol tegen Oranje: "Ik ben Van Gaal enorm dankbaar, dat heb ik hem na de wedstrijd ook gezegd. Als twintigjarig jongetje vertrok ik naar Nederland. Ik kwam in een compleet andere cultuur terecht en snapte niks van de taal."

"Het was Van Gaal die me heeft opgevangen. Hij sprak Spaans en kon me helpen. Vanaf de eerste dag zag hij het in me zitten. 'Je bent mijn elfde speler', zei hij. Aan zijn hand ben ik enorm gegroeid."

Zwaar jaar

Uiteindelijk verruilde Romero in de zomer van 2011 AZ voor Sampdoria. Na twee seizoenen in de Italiaanse Serie A stapte hij in 2013 over naar AS Monaco. In Frankrijk zat Romero tot nog toe voornamelijk op de bank.

Voor het WK was het daarom maar de vraag of Romero de eerste keus van de Argentijnse bondscoach Alejandro Sabella zou zijn.

"Het was een zwaar jaar voor me, het moeilijkste moment uit mijn loopbaan", aldus Romero. "Dat Sabella vertrouwen in me heeft gehouden, is geweldig. Ik ben blij dat ik met het stoppen van de penalty’s iets voor hem terug heb kunnen doen."

Robben: 'We kunnen ongelooflijk trots zijn' | Sneijder: 'We hadden meer verdiend' | Oranje verliest in halve finale na strafschoppen van Argentinië