Bondscoach Louis van Gaal was teleurgesteld na de verloren halve finale tegen Argentinië op het WK in Brazilië.

"We speelden dit toernooi om de eerste plaats. Dan maakt het niet uit of je vijfde, zesde of zevende wordt", aldus de oefenmeester voor de camera van de NOS.

Van Gaal zei geen moment het gevoel te hebben gehad dat Oranje woensdag zou gaan verliezen. "We hebben alleen verzuimd om kansen te creëeren. Als de strafschoppen komen, dan weet je dat dat een loterij gaat worden."

"Tegen Costa Rica namen we de strafschoppen geweldig. Dat zou vertrouwen moeten geven. Het is heel belangrijk dat je de eerste strafschop benut. Voor Vlaar heb ik twee spelers gevraagd om de eerste penalty te nemen. Zij wilden niet. Vlaar was in mijn ogen onze beste speler. Helaas scoorde hij niet."

Van Gaal wilde eigenlijk Tim Krul weer inbrengen voor de penaltyserie. "Maar ik had al mijn drie wissels gebruikt. Bruno Martins Indi had al geel en deed het niet goed. Nigel de Jong kwam terug van een blessure en was de vrije man. Die taak kan Jordy Clasie beter vervullen. Robin van Persie liep op zijn laatste benen.''

Zuur

"Uiteindelijk stopt Romero twee strafschoppen'', stelde de keuzeheer. "Dat is extra zuur. Als trainer van AZ heb ik hem naar Alkmaar gehaald. Ik heb hem geleerd strafschoppen te stoppen. Nee, dat is een grapje. Dit is natuurlijk zijn eigen verdienste."

Toch was Van Gaal ook trots op zijn manschappen. "Het elftal heeft hier fantastisch gepresteerd. We hebben een geweldig toernooi gespeeld. Niemand had ons zelfs maar in tweede ronde verwacht."

Oranje verliest in halve finale na strafschoppen van Argentinië I Robben: 'We kunnen ongelooflijk trots zijn' I Sneijder: 'We hadden meer verdiend' I 'Troostfinale heeft niets met sport te maken'