Oud-wielrenner Bart Voskamp geeft toe dat hij tijdens zijn loopbaan doping heeft gebruikt.

Dat doet de 46-jarige Nederlander in het programma Andere Tijden Sport. Voskamp reed tussen 1993 en 1999 voor TVM.

"Ik heb helaas gebruikt ja. Was het een keuze of een optie? Op een gegeven moment was het geen optie meer. Als ik de keuze had gemaakt het niet te doen, dan had ik de passie waar ik verliefd op was los moeten laten en was ik mijn baan kwijtgeraakt."

Voskamp was tussen 1993 en 2005 actief als prof. De Nederlander won in 1994 en 1997 een etappe in de Ronde van Spanje en toonde zich in 1996 de sterkste in een rit in de Tour de France.

Affaire

TVM raakte in 1998 betrokken bij een dopingaffaire, toen tijdens de Tour de France naar buiten kwam dat eerder dat jaar een TVM-vrachtwagen met daarin 104 ampullen epo werd aangehouden.

Dit gebeurde door de Franse douane in Reims. De vrachtwagen kwam uit het Spaanse Murcia.

Ploegleider Cees Priem, verzorger Jan Moors en ploegarts Andrej Michailov belandden in de gevangenis en werden in 2002 veroordeeld voor georganiseerd dopinggebruik.

Blijlevens

Voskamp en zijn voormalige ploeggenoot Jeroen Blijlevens erkennen dat een deel van de epo voor hen bestemd was.

Blijlevens, die medio 2013 al dopinggebruik bekende en daardoor zijn baan als ploegleider bij Belkin verloor, legde de ampullen zelf in de truck. Volgens de oud-sprinter was Priem hiervan niet op de hoogte: ''Ik ben ervan overtuigd dat Cees dat niet wist.''

Voskamp zegt in de uitzending dat Priem, Moors en Michailov in zijn ogen onterecht zijn veroordeeld. Michailov heeft altijd verklaard dat de ampullen bestemd waren voor een kinderziekenhuis in Rusland. Priem en Moors hebben altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben.

Invallen

Na de vondst van de ampullen bij TVM werden Priem en Michailov op een van de rustdagen opgepakt in een hotel. Daarna volgden meer invallen waarbij ook de renners werden ondervraagd en Moors werd opgepakt.

Het peloton was het niet eens met de gang van zaken en in de zeventiende rit kwamen na een protestactie vier renners van TVM gezamenlijk als eerste over de finish. Twee dagen later verliet de volledig TVM-ploeg de Tour.

Priem en Moors mochten pas in december 1998 Frankrijk weer verlaten. Priem werd jaren later veroordeeld tot achttien maanden voorwaardelijk voor handel in en transport van drugs.

Geen analist

Voskamp heeft er vanwege zijn dopingbekentenis zelf voor gekozen om geen analist meer te zijn bij Radio Tour de France

Dat liet Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport, donderdag in een reactie weten.

"Voskamp heeft zelf de regie genomen over zijn verleden en over zijn toekomst. Hij wil schoon schip maken", aldus Nooter. 

"Omdat de uitzending van Andere Tijden Sport midden in de Tour valt, besefte hij dat hij zelf nieuws zou worden. Daarom vond hij het beter om dit jaar niet mee te werken aan Radio Tour de France. Hij heeft dat, ruim voor de dag van vandaag, met mij besproken en ik ben het geheel met hem eens."