Het medische comité van de FIFA heeft maandag bekendgemaakt dat tot nu toe geen enkele speler betrapt is op doping tijdens het WK.

"We hebben geen verboden middelen gevonden, niet in de tests die we voor het toernooi afnamen en niet bij de tests tijdens het toernooi", lichtte Jiri Dvorak van het medische comité toe op een persconferentie.

In de aanloop naar het WK voerde de FIFA tussen 1 maart en 11 juni 777 out-of-competition-tests uit bij voetballers die zeer waarschijnlijk zouden deelnemen aan het eindtoernooi.

Tijdens het toernooi in Brazilië moeten na elke wedstrijd minimaal twee spelers van elke ploeg een dopingtest ondergaan. Bovendien diende elke speler bloed- en urinestalen af te staan aan de vooravond van het WK. De uitslag van al deze controles was negatief.

De dopingtests zijn uitgevoerd in Zwitserland, omdat het laboratorium in Rio enkele maanden voor de start van het WK zijn accreditatie moest inleveren van het mondiaal antidopingagentschap WADA.

De laatste speler die tijdens het WK positief testte was Diego Maradona in 1994. De vedette van Argentinië werd meteen geschorst nadat er sporen van efedrine werden aangetroffen in zijn urine.