De derde etappe van de Tour de France verliep voor Laurens ten Dam naar wens. De klimmer van Belkin kon voor de hectische finale relatief veel rust pakken.

"Ik denk dat het hele peloton het wel lekker vond. We hadden toch twee zware dagen achter de rug", aldus de inwoner van Maastricht tegen NU.nl.

"Na twee dagen afzien gaat het gelukkig vaak wat rustiger. Anders komen we met het hele peloton echt op de knieën Parijs binnen aan het einde."

Ten Dam was op de openingsdag van de Tour niet helemaal fit, maar begint langzaam weer in vorm te komen. "Dit soort dagen kan ik daarvoor goed gebruiken.

Door de regen in de Engelse hoofdstad moest Ten Dam tot zijn spijt nog aan de bak in de finale. "Daardoor zit ik toch weer met pijn in mijn poten, maar dat hoort erbij."

"Het was wel hectisch. Ik zag veel renners een slinger maken door de witte lijnen op de weg, dat is soms net ijs. Iedereen in de bus had het ook over de gladheid, dat zorgt toch nog voor de nodige adrenaline."

Valpartij

Vlak voor de streep was erook nog een valpartij op volle snelheid. "Op 20 kilometer van de meet hoorde ik dat regende in de finale, dus toen ben ik rap naar voren gekomen."

"Dat was net genoeg om uit de problemen te blijven. Om die valpartij kon ik zonder moeite heen sturen."

Ten Dam riep zondag nog op tot meer dranghekken langs de weg omdat het publiek in Engeland te dicht bij de renners kwam. "Dat was nu goed. Ik heb in de laatste tien kilometer geen gevaarlijke dingen met het publiek gezien."

Veelers: 'Ik vraag me af of Kittel het ook zonder ons kan' | Kittel: 'Dit was één van mijn snelste sprints aller tijden' | Bekijk alle klassementen in de Tour de France