Esmé Kamphuis heeft besloten haar carrière als bobsleester te beëindigen.

De pilote werd begin dit jaar tijdens de Olympische Spelen van Sotsji knap vierde, de beste Nederlandse prestatie ooit in deze tak van sport.

Kamphuis was, ondanks het stoppen van haar beste remster Judith Vis, eigenlijk van plan nog een jaar door te gaan, tot en met de WK.

Ze is echter tot de conclusie gekomen dat de juiste voorwaarden voor dat succes ontbreken. NOC*NSF maakte onlangs bekend geen geld meer over te hebben voor de bobsleeteams.

Nieuwe uitdaging

De 31-jarige Kamphuis, die tijdens de Spelen van Vancouver 2010 beslag legde op de achtste plaats, stapt met gemengde gevoelens uit de slee.

''Aan de ene kant neem ik afscheid van de topsport, iets dat ik supergraag doe en dat jarenlang mijn leven is geweest. Aan de andere kant krijg ik een fantastische kans en kijk ik ernaar uit te beginnen aan mijn loopbaan als gynaecoloog.''

Zorgen

Kamphuis maakt zich wel zorgen over de toekomst van het bobben in de lage landen nu de Nederlandse sportkoepel niet langer bereid is te investeren.

''Het is fantastisch wat we hebben bereikt in Sotsji als vrouwen uit een land zonder bergen en bobbaan. Ik had gehoopt dat onze vierde plaats de sport juist een boost zou geven. Maar wat er ook gebeurt, ik kan terugkijken op een prachtige carrière.''