Nader onderzoek heeft maandag uitgewezen dat Mark Cavendish geopereerd zal moeten worden aan zijn schouder.

Voor de herstelduur van de ingreep staat zo'n zes weken. De 29-jarige Brit viel zaterdag in de massasprint van de eerste etappe van de Tour de France.

De valpartij, die hij zelf veroorzaakte, leverde Cavendish gescheurde banden in zijn rechterschouder heeft op. "Het is erger dan ik hoopte, maar onmiddellijk na de crash Ik wist dat er iets echt mis was", aldus Cavendish.

"Het is echt pijnlijk, maar op dit moment is honderd procent focussen op mijn herstel en zo snel mogelijk terugkomen voor Omega Pharma-QuickStep alles wat ik kan doen."

Lefevere

Patrick Lefevere keek maandag met gemengde gevoelens naar de door Marcel Kittel gewonnen derde Touretappe in Londen. "We missen onze sprinter", doelde de ploegleider van Omega Pharma-QuickStep tegenover NU.nl op de uitgevallen Mark Cavendish.

"Natuurlijk weten we dat Kittel ontzettend snel is, maar we hebben nu geen vergelijkingsmateriaal. Cavendish was klaar voor deze strijd."

In plaats daarvan kwam de Brit in de eerste etappe ten val en moet hij nu een operatie aan zijn schouder ondergaan.

"Dit is het worst case scenario, het gaat niet goed met hem. Gelukkig hebben we aan de sprinttrein gezien dat de ploeg snel heeft geschakeld."

Terpstra

Lefevere doelt op de derde plaats van Mark Renshaw. "We zullen per dag moeten bekijken voor wie we gaan. Het blijft natuurlijk zwaar om zonder Cavendish te sprinten."

Niki Terpstra lijkt straks de beste optie op dagsucces voor Quick-Step met de kasseienrit van woensdag in het verschiet. "Laten we het hopen. De etappe is in ieder geval heel anders dan Parijs-Roubaix."

Kittel: 'Dit was één van mijn snelste sprints aller tijden' | Bekijk alle klassementen in de Tour de France